STUDNITZKY Norbert [ Osobnost ]

Hudební skladatel, dirigent, narozen 23.5.1936 v Hlučíně.

Studoval nejdříve na Masarykově městském ústavu hudby a zpěvu v Ostravě, obor varhany, později Vyšší hudebně-pedagogickou školu v Ostravě, obor dirigování, u Otakara Paříka a Jiřího Waldhanse. Absolventský koncert s Ostravskou filharmonií v Divadle Zdeňka Nejedlého r.1956. Následovalo studium na Janáčkově akademii muzických umění v Brně. Byl žákem Františka Jílka, Jiřího Pinkase a Dr. Otakara Trhlíka, ve sborovém řízení žákem prof. Josefa Veselky. Absolventský koncert s Brněnskou filharmonií v Besedním domě v Brně.
V šesti letech začal hrát na housle, v devíti letech na klarinet, ve dvanácti pak na klavír a varhany. Jako patnáctiletý založil a řídil smíšený sbor, který se po krátké době rozrostl na více než 60 mladých členů. Zároveň založil symfonický orchestr.
Tato dvě tělesa pořádala koncerty v Hlučíně ( v sále u Kuchařů ), zúčastňovala se různých soutěží a vystupovala při různých příležitostech, dokonce účinkovala v ostravském rozhlase. S profesionálním hostem Miladou Cholevovou, členkou Slezského divadla v Opavě, nastudovali operetu "Mamzelle Nitouche", kterou úspěšně hráli v několika obcích okresu. Vedle této činnosti převzal v sedmnácti letech řízení dechové hudby, později vedení tanečního orchestru. Příležitostně hrával v kostele na varhany a řídil kostelní sbor. Po studiu na JAMU působil v brněnském souboru "Jánošík", pak do konce r.1965 v Městském osvětovém středisku v Ostravě jako metodik pro hudbu. V lednu 1966 přijal zahraniční angažmá jako dirigent městského divadla v Zeitz (dříve NDR), zárověň dirigoval jako stálý host Staatl Vogtlandorchester v Reichenbachu a příležitostně nahrává s dechovým orchestrem lipského rozhlasu. Od r.1970 je ředitelem Městské hudební školy v Neuenburgu (Schwarzwald), umělecký vedoucí tamějších zámeckých koncertů a dirigent městského orchestru. Vedle této činnosti je aktivní jako aranžér a skladatel. Více než 120 jeho aranžmá a skladeb vyšlo tiskem v hudebních nakladatelstvích: W. Halter-Karlsruhe, Koch-International v Rakousku, Švýcarsku, Holandsku a Belgii, velkou část těchto skladeb nahrál český rozhlas s orchestrem Jaroslava Maliny v Praze, Vítkovák, Ostravanka a Ústřední hudba ministerstva vnitra. Dále spolupracuje jako aranžér a hudební poradce v rozhlase "Südwestfunk Baden-Baden". Jako host dirigoval Südwestdeutsches Kammerorchester, Bachorchester a Orchester Baden-Baden.

Zpracováno podle životopisu Norberta Studnitzkého.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 21.03.2003 v 13:42 hodin