Hlučín [ Město nebo obec ]

Hlučín, úvodní obrázek
Vítejte v Hlučíně
Město Hlučín leží na úpatí Hlučínské pahorkatiny nad širokou nivou řeky Opavy. Malebná scenérie okolní přírody spolu s kulturními památkami a nabídkou rekreačních možností podtrhuje jeho turistický význam v regionu. Město patří k přirozeným centrům opavského okresu. Svými téměř 15000 obyvateli se řadí do kategorie středně velkých měst. V historii byly k městu připojovány a opět od něj oddělovány menší obce. V současnosti Hlučín zahrnuje také městské části Bobrovníky a Darkovičky. Jeho poloha na spojnici Ostravy a Opavy a v blízkosti státních hranic je zárukou snadné komunikace jak s okolními kraji, tak i se sousedními zeměmi.

Hlučín láká návštěvníky již svou polohou v blízkosti Ostravy. Tato skutečnost má dvě výhody. Nenajdete zde ruch velkoměsta, ale na druhé straně, pokud právě po tomto ruchu toužíte, není problémem jej najít. V samotném Hlučíně je turistům k dispozici sportovně - rekreační areál u rozlehlé plochy jezera.

V létě vám můžeme nabídnout koupání v známém hlučínském jezeře, ve dvou upravených bazénech a nejmenší děti budou jistě spokojeny v brouzdališti. Dále zde své služby poskytuje autokemp, jehož návštěvnost rok od roku stoupá. Pro milovníky sportu je přímo v areálu minigolf, volejbalová hřiště, vlek vodních lyží, půjčovna lodí a vodních kol. Skutečnost, že je plocha jezera jako stvořená pro windsurfing, není třeba komentovat. Tuto nabídku doplňuje síť restauračních zařízení, bufetů a prodejních stánků.

Dalším turistickým zážitkem, který může město nabídnout je zhlédnutí Areálu vojenského opevnění v městské části Darkovičky. Toto svědectví 2.světové války může hrdě nést označení "evropské jedničky" mezi stálými fortifikačními systémy, a to především pro své jedinečné a neobvyklé a přitom přitažlivé a moderně pojaté dílo v oblasti muzejnictví České republiky. Vlastní Areál slouží nejen jako vojensko - technické muzeum, ale i jako místo, prezentující demokratické tradice naší armády. Můžete zde navštívit 3 pěchotní sruby, které v době války patřily k moravsko-ostravskému úseku linie těžkých opevnění ze 30. let. Hlavním expozičním objektem je srub "Alej", který byl rekonstruován do podoby z roku 1938. Všechny sruby jsou vybaveny dobovou výstrojí a výzbrojí.

Okolí Hlučína je vhodné také k pěší turistice. Prochází tudy několik značených turistických stezek, po nichž je možné se dostat k zajímavým bodům a místům v blízkém okolí. V posledních letech se rozvíjí také cykloturistika. V našem regionu najdou podmínky jak nároční tak i méně nároční cyklisté.
Jarmila Harazinová

GPS souřadnice
SŠ: 49° 53´ 44,75´´
VD: 18° 11´ 9,77´´

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 28.09.2021 v 12:19 hodin