JANDA Jan Baltazar Janda [ Osobnost ]

Jan Baltazar Janda
Sochař, narozen 3.1.1827 v Darkovičkách,
zemřel 14.11.1875 v Berlíně (Německo).

Syn stolaře Vavřince J. Od dětství projevoval výtv. vlohy, vyřezával ze dřeva drobné plastiky, především křížky a P.Marii. Na přímluvu hlučínského starosty D. Noska se jej ujal majitel hlučínského panství Dr. Wichura a po něm v r.1844 nový majitel Hubert Stücker, který jej ubytoval na hlučínském zámku, vybavil jej řezbářským nářadím a zajistil doplnění jeho vzdělání. Když v r. 1845 hlučínské panství prodal, vzal Jandu s sebou do Vratislavi, kde mu umožnil odborné studium. Vzal jej rovněž na cestu do Anglie a umožnil mu návštěvu na akademii v Drážďanech. Když musel v r. 1848 z politických důvodů prchnout do Švýcarska, zajistil Jandovi doporučení k berlínskému sochaři Ch.D. Rauchovi, který jej přijal do učení r. 1849. S Rauchem spolupracoval na modelu jezdecké sochy Bedřicha Velikého pro Berlín. V roce 1856 se oženil a v r. 1864 měl již samostatný ateliér. V roce 1867 získal státní stipendium, které mu umožnilo návštěvu Itálie, kde pobýval hlavně v Římě. Do Berlína se vrátil v r. 1868 aby se zde trvale usadil. Odtud zajížděl do rodného kraje.
Jeho řezbářské dílo je vedeno v realistickém duchu a zahrnuje jak drobné plastiky a medaile ve dřevě a slonové kosti, tak monumentální práce v kameni i kovu.
Také námětový rejstřík je bohatý. Vedle církevních námětů to jsou portréty a sochy zvířat. Získal v Berlíně významné postavení a jeho ateliér navštěvovali přední umělci i členové císařské rodiny. V r. 1851 byl zastoupen na světové výstavě v Londýně, v r. 1867 v Paříži, účastnil se výstav v Berlíně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.05.2003 v 09:24 hodin