Dopis z cest,
Když se vydáte z hlavního města Mallorky Palma de Mallorca dálnicí na město Campos, poté stočíte volant směrem na Colonia San Jordi a po 8 kilometrech sjedete nenápadnou pravou odbočkou označenou šipkou hotelu, přijedete k železným vratům, které vedou do ráje.
Za nimi se totiž rozkládá areál hotelu Fontsanta s unikátním teplým léčivým pramenem, jediným na celém ostrově.
Pramen samozřejmě využívali již staří Římané, a to v době po roce 123 př. n. l., kdy kolonizovali ostrov, vysadili zde olivovníky a vinnou révu, zakládali města (včetně Palmy) a zvelebovali kraj.
Ve 14. století, kdy ostrov sužovala morová nákaza a další epidemie kosící lidi i zvířata, si podle pověsti lidé všimli, že kolem pramene horké vody se soustřeďují zvířata a přežívají tam. Nazvali pramen Fontsana, tedy Zdravý pramen, později postavili vedle něj kostel a kolem začaly postupně vznikat malé lázně.
Podle jiné pověsti se tam ovšem úspěšně léčila nemocná prasata okolních sedláků, což se záhy rozkřiklo, a za zázračnou vodou začali putovat poutníci z celého ostrova. Ti zde postavili Oratorium léčivého pramene Svatého Jana a kolem něj postupně vznikaly další lázeňské příbytky.
Na počátku 19. století zkoumal pramen slavný chemik a lékař Juan Andrés Nieto Samasniego a zjistil, že mimo chlor a sodík obsahuje ještě magnezium, vápník, sodu, fluor a draslík, celkem 25 gramů minerálů na litr. Roku 1845 zde vznikly první veřejné lázně, které byly roku 1916 privatizovány rodinou Cosmet, která je již po několik generací pod názvem Fontsanta (Svatý pramen) neustále vylepšuje.
Dnes je to pětihvězdičkový hotel pouze pro dospělé v dokonale udržované zeleni s tekoucí a tryskající vodou, se dvěma venkovními bazény a čtyřmi venkovními vířivkami, s vnitřním bazénem, vanovými kójemi s horkou vodou, saunou, párou, vodními lůžky, odpočívárnou a fitnescentrem, and last but not least s venkovní a vnitřní restaurací s nabídkou opravdu luxusní kuchyně a vín.
Samozřejmá je nabídka čerstvých ryb a mořských plodů, ale též místního jehněčího masa, vynikajících sýrů, středomořské zeleniny a koření a tradičního sladkého pečiva. Přívětivé prostředí a dokonalá obsluha umocňuje pak zážitek z posezení.
Z místních odrůd vám rozhodně doporučuji ochutnat harmonické, ovocité a lehce kořeněné bílé víno Prensal blanc, stejně jako elegantní a lehkomyslné červené víno Manto negro.
Konec září a první půle října jsou tou nejlepší dobou k návštěvě - není již přílišné horko, moře je stále teplé a také turistů je přívětivě méně. Pláže, včetně nejznámější EsTrenc, a městečka s příjemnými restauracemi také nejsou příliš daleko. Ale o těch zase příště!
Takže na shledanou ve Fontsanta!
Váš Miroslav Macek