PÁTEČNÍ GLOSY 25.05.2007

Miroslava Macka
Do Brna se sjíždějí středoevropští prezidenti (německý a slovinský se ovšem omluvili) a tak dle zlých jazyků nastoupilo potěmkinovské "štafírování" města: za tři miliony byly zatřeny graffiti, ba i chodníky se prý opravily, ovšem jen do určité vzdálenosti od míst, kde se budou prezidenti pohybovat...
Jen se obávám, že zlí jazykové mají tentokrát pravdu. A také se obávám, že výsledkem tohoto středoevropského summitu bude jedna jediná velká nula...ačkoliv, tady se mohu mýlit. Vždyť beze zbytku platí stará definice z doby vlády bolševiků, že "recepce je akt, při němž pracující ústy svých představitelů pojídají plody své práce."

Před čtrnácti dny, když byly noviny plné podnikání poslance ODS Šeicha a jeho možného střetu zájmů, poslanci ČSSD hlasitě pokřikovali, že navrhnou zákaz podnikání pro poslance.
Včera řekl šéf mandátního a imunitního výboru,, Miloslav Kala z ČSSD, následující slova: "Teď jsme o tom diskutovali na poslaneckém klubu a názor, aby bylo podnikání zakázáno, nepřevažuje."
Nesmyslný návrh tedy vyšuměl naštěstí do ztracena: hlavním důvodem je ovšem to, že spousta a spousta poslanců ČSSD také podniká....

Kterak si představují charitu, tedy dobrovolné (dvakrát podtrhuji) přispívání potřebnějším, někteří profesionální poskytovatelé dobra, se dá dobře demonstrovat na slovech ředitele Charity Javorník Roberta Neugebaura: "Ať mi někdo vysvětlí, proč krajské zařízení dostalo před osmdesát tisíc na jedno lůžko a my jen sedmapadesát, proč my máme osmapadesátiprocentní vykrytí a oni sedmdesátšest procent?"
Tato slova padla jako reakce na fakt, že krajský úřad poskytl z našich nedobrovolných daní zařízení v Javorníku o tři milionu korun méně, než požadovalo...

Čtenář glos M. Z. z Madisonu v Connecticutu, inspirován mojí zmínkou o chřestu, mi poslal následující recept:
"U nás v Nové Anglii" děláme chřest také následovně: Rozložit na plochý plech, posolit a popepřit, podlít troškou vody a dát na asi 12 minut do předehřáté trouby na asi 400 F.
K tomu rozpustit dvě polévkové lžíce másla, 1 polévkovou lžíci (dobrého) balsamického octa a malou lžičku Worchesterské omáčky. Také možno přidat, podle chuti, trochu medu, nebo hnědého (nerafinovaného) cukru. Tímto upečený chřest zalít. (Množství zálivky upravit podle množství chřestu.)
Dobrou chuť!
Moje p.s. Já nevím, jak Vy, ale já to rozhodně vyzkouším!