ÚTERNÍ GLOSY 30.08.2005

Miroslava Macka
Dnes tedy opravdu nemám náladu na glosy o politice - kdo se chce hned po ránu tak krásného dne, jako je ten dnešní, rozčílit, ať se raději koukne do novin.

Protože však bez ohledu na svítící slunce a teplo se podzim a zima nezadržitelně blíží, možná by stálo za to připravit na zimu i tukové zásoby. Nabízím Vám jeden velmi přívětivý způsob, a to prostřednictvím jahodových knedlíčků á la Wampetich. Je to vynikající dezert z Wampetichovy restaurace, která stávala v Budapešti na místech dnešní neméně slavné restaurace Gundel. Tady je.
Musíte mít: 8 vyzrálých zahradních jahod, 250 g tvarohu, 3 žloutky, něco citronové kůry, trochu citronové šťávy, 45 gramů krupice, špetku soli, 80 gramů mletých vlašských ořechů, kysanou smetanu a moučkový cukr.
Tvaroh propasírujete do misky, utřete jej se žloutky, citronovou kůrou, citronovou šťávou a špetkou soli, přidáte krupici a vzniklé těsto důkladně propracujete. Pak je ponecháte alespoň půl hodiny odpočívat .
Pak přivedete do varu dostatečné množství vody, mokrýma rukama berete kousky těsta, obalíte jahody, vhodíte do vařící vody a vaříte je tak dlouho, až knedlíčky vyplavou. Obalíte je pomletými ořechy s cukrem ( toho dáte do ořechů dle chuti na sladké) a na talíři knedlíčky ozdobíte kysanou smetanou.
Co se týká vína, kdysi jsme k nim v Budapešti ochutnali Muskat Lunel a od té doby nám k nim žádné jiné víno tolik nechutná, ale třeba přijdete na ještě zajímavější kombinaci.
Přeju dobrou chuť!

A kdybyste náhodou ještě neměli naši kuchařku Jak se stát labužníkem aneb Kuchařka pro snoby (napsaná dvěma z nich), můžete si ji objednat na adrese m.vitovcova@volny.cz