zřícenina hradu Edelštejn [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Edelštejn - zřícenina
Edelštejn v únoru 2008.
Zřícenina gotického hradu Edelštejn

Mezi městem Zlaté Hory a Heřmanovicemi, se táhne dlouhý hřeben Příčného vrchu. Na jednom jeho severním výběžku se zachovaly zbytky hradu Edelštejna.

Jméno hradu pravděpodobně souvisí s těžbou vzácných kovu (edel - vzácný, ušlechtilý). Těžba drahých kovů - především zlata, se tu provozovala již od počátku 13. století. Vhodná poloha hradu s dalekým dohledem na Zlaté Hory a na rovinu táhnoucí se k Nise, předurčovala hrad Edelštejn k ochraně dolů na zlato, a střežení důležité obchodní cesty vedoucí z Vratislavi přes Nisu, Glucholazy na Bruntál a dále na Moravu.
V roce 1460 hrad získal Jiří z Poděbrad a roku 1467 byl hrad Edelštejn dobyt vratislavským biskupem Joštem z Rožmberka a krátce na to zbořen. Pokusy o jeho opravu na počátku 20.století selhaly pro nedostatek peněz. Hradní areál měl tvar lichoběžníka 120 m x 65 m. V západní části bylo jádro hradu s obytnými budovami a hlavním opevněním se vstupem včetně válcové věže o průměru 7 m a rohové bašty, ve východní části za příkopem předhradí. Zachovány jsou jen sporé zbytky hradem, základ věže a jámy po základech paláce. Vše je zarostlé v lese.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Zlate-Hory.cz
AKTUALIZACE: Leo Dedek (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 08.02.2008 v 10:02 hodin