Hrad Kámen [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

První zmínky o hradu pocházejí z roku 1316. Za Jindřicha z Ziegelhainu byl v letech 1356 až 1366 hradní palác přestavěn. Kolem roku 1523 koupil Kámen Petr Malovec a jeho rod vlastnil hrad přes 200 let. Roku 1673 jej dal Jan Kryštof Malovec zcela přestavět v barokní zámek. Po Malovcích přecházelo panství do vlastnictví různých majitelů, z nichž stojí za zmínku především svobodný pán Václav Enis, který v letech 1860 až 1870 provedl poslední podstatnou úpravu sídla a dal mu romantickou podobu.

Nejstarší části je neomítnutý věžový palác protáhlého lichoběžníkového půdorysu v nejvyšší části areálu. K němu přiléhalo na východě obdelné nádvoří, obestavěné ještě ve 14. století obytnými budovami. Přístup k němu vedl věžovitou branou v rohu nádvoří, v místech dnešního vstupního barokního schodiště. Původně tu byl padací most. Jednotlivé gotické trakty byly postupně zcela přestavěny barokně. V témže období vznikly také přístavby schodišť a pavlačí na nádvoří a byly upraveny vnější fasády.

Pseudogotická úprava 19. století, především nová okna, cimbuří a další detaily, ovlivnila ráz jádra hradu i jeho opevnění, hradní brány i předhradí s pivovarem. Místnosti v přízemí a sklepy si částečně zachovaly původně gotické klenby. Většina sálů má barokní úpravu s dílčími pseudogotickými zásahy. V prvním patře severního křídla se zachovaly zbytky stropů a jejich malířské výzdoby z doby kolem roku 1670. Západní gotický věžovitý palác charakterizuje jednoduché řešení prostoru. Zařízení zámku pochází vesměs z 19. století. Výrazným detailem jsou zejména pseudogotická kamna v rytířské síni v jižním traktu.

Součástí hradu je park s alpiniem.

Majitel / Uživatel:
ČR / Okresní úřad Pelhřimov, Státní hrad Kámen

Expozice:
Prohlídková trasa začíná na hradním nádvoří. Návštěvníka čeká prohlídka několika místností zařízených historickým mobiliářem nebo loni zrestaurovaný Rytířský sál, kde jsou ukázky unikátní kovářské a cizelárské práce a hradní kaple.
Součástí prohlídky je také nově instalována expozice muzea historických motocyklů. Nejstarším a také nejcennějším exponátem je patrně první stroj, který byl dovezený na naše území, Hildebrand - Wolfmüller z Německa z roku 1894.

Další novinkou je stálá výstava mapující dějiny hradu a jeho vývoj, dokumentovaný nejstaršími nálezy z období těsně po založení hradu před osmi stoletími. Dále pak Lapidárium Muzea Vysočiny Pelhřimov, umístěné ve sklepení severního křídla, kde je k vidění unikátní kolekce kamenných historických prvků městské architektury ze 17. a 18. století. Cennými exponáty jsou dvě barokní zrcadla a soubor sakrálních obrazů. Typické lidové sakrální malby našly místo v prostorách čeledníků, ostatní plátna jsou instalována v hradní kapli.

Otevřeno:
Duben a říjen
- sobota, neděle, svátky 9.00 - 16.00

Květen až září
- denně mimo pondělí 9.00 - 17.00

Vstupné:
- dospělí 50,- Kč
- děti a důchodci 25,- Kč

Služby:
- rezervace prohlídek
- prodej suvenýrů
- svatby
- pronájem prostor
- společenské akce na objednávku

Literatura
Kamenný klíč HRADY, ZÁMKY a ostatní zpřístupněné památky
Čechy, Morava a Slezsko
Kateřina Sučková
Roman Abušinov

Hrady a zámky - Průvodce Českou republikou II.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hrad Kámen
Kámen
394 13 Kámen u Pacova
Česko (CZ)
tel: (+420) 565 426 619

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 26.10.2021 v 22:55 hodin