Mariánská louka [ Přírodní zajímavost ]

Mariánská louka
Mariánská louka
Tato rozlehlá louka se rozkládá na ploše 10 ha. Na jihu a východu ji ohraničuje řeka Moravice, na západě a severu vodní náhon 4 m vysoký, kterým se po tři minulá století poháněla kola papírny na Stránce, přebudované na počátku 20. století na knížecí elektrárnu, zrušenou v roce 1950.

Na starých mapách bývá louka označena jako Jízdárna (Reitwiese), protože sloužila knížeti a jeho hostům k projížďkám. Mariánská louka, označená vytesaným názvem na orientačním kameni, se rozkládá severně od hotelu Belaria až k cestě, vedoucí ze Stránky na žimrovickou silnici.

Pěší turisté, vodáci a cykloturisté velmi dobře znají žimrovický splav pod zarostlým svahem Hanuše. Její skála je opředena několika pověstmi o spících rytířích, kteří tu od dob středověku, podobně jako v Blaníku, čekají na zavolání, až bude slezskému lidu nejhůře. Avšak pověsti sem již nikoho nelákají.

Ke splavu přicházejí nebo auty přijížději v létě i v zimě lidé, unavení hlukem, technikou a současným rušným a uspěchaným životem. Po pěšinách přilehlé desetihektarové Mariánské louky se procházejí důchodci i matky s malými dětmi.

Pohled na věnec zalesněných kopců, které se až sto metrů od řečiště zvedají, je nezapomenutelný. Pod sněhem jsou bílé, v létě zbarvené všemi odstíny zeleně a na podzim pestré od javorové žluti až k načervenalé hnědi buků.

Návštěvníci bývají uneseni nádherou hlubokého údolí, trochu připomínajícího Babiččino u Ratibořského zámku. Jednotvárné šumění ze splavu padající vody a vzduch pročištěný listovím stromů působí na unavenou psychiku blahodárně. Pro mnoho lidí jsou procházky po Mariánské louce pravým balzámem na jejich duši.
Mariánská louka
Mariánská louka

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 10.02.2003 v 14:28 hodin