LISZT Ferenc [ Osobnost ]

Mezi hosty nově renovovaného zámku v Hradci nad Moravicí byl mj. v letech 1846 a 1848 také klavírista a skladatel Ferenc Liszt.

Nejen Lichnovští, ale i poválečná správa zámku udržuje vzpomínku na dva Lisztovy pobyty na zámku a na jeho dlouholeté přátelství s knížetem Felixem.

Liszt přijel poprvé na zámek 20. května 1846, aby hrál ve farním kostele na primici Roberta Beethovenovy skladby. 27. května koncertoval v opavském divadle, pak v Ratiboři a Těšíně.

Druhá návštěva se uskutečnila po dvou letech. V Hradci prožil několik týdnů s milovanou ženou kněžnou Sayn - Wittgesteinovou, kterou poznal za koncertního turné po Ukrajině. Za svého pobytu na zámku složil symfonickou báseň Hungaria.

V roce 1963 vytvořil sochař Vincenc Havel pamětní desku, která byla odhalena na západní stěně nádvoří Bílého zámku. V důsledku rekonstrukce byla v roce 1979 přemístěna do vestibulu Červeného zámku před vchodem do Velké dvorany.

V zámeckém parku patří k nejkrásnějším místům úbočí s pěti vzrostlými vejmutovkami u parkové cesty, stoupající k Černým vratům, kde se v jejich stínu v trávě krčí půl metru vysoký pamětní kámen s vytesaným nápisem Liszts Platz. Po 2. světové válce byl doplněn českým kamenem s nápisem Lisztovo návrší.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.muhradec.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 11.03.2003 v 21:04 hodin