Přírodní památka Motyčanka [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památku Motyčanka představuje podmáčená louka, která je situována na mírně skloněných svazích v oblasti přechodu Moravskoslezských Beskyd do Jablunkovské brázdy. Nachází se v nadmořské výšce 579 - 583 m při cestě z Mostů u Jablunkova do osady Filůvka. Katastrální území Mosty u Jablunkova, okres Frýdek - Místek, CHKO Beskydy. Vyhlášeno v r. 1990, celková rozloha 0,23 ha.

Motiv ochrany: Jednosečná louka s početnou populací prstnatce májového (Dactylorhiza majalis). Smyslem ochrany je zachování celého mokřadního ekosystému, který je životním prostředím řady vzácných, ohrožených, chráněných, ale i docela běžných druhů rostlin a živočichů.

Geologie, půdní poměry: Geologické podloží tvoří podmenilitové vrstvy godulského flyše. Půdní pokryv je tvořen středně bohatými až bohatými hnědými lesními půdami.

Botanika: Počet kvetoucích jedinců prstnatce májového (Dactylorhiza majalis) v jednotlivých letech kolísá od několika desítek do několika set. Z typických druhů mokřadních společenstev Moravskoslezských Beskyd podsvazu Calthenion se zde vyskytují například: ostřice prosová (Carex panicea), ostřice obecná (Carex nigra), ostřice ježatá (Carex echinata), pcháč potoční (Cirsium rivulare), pcháč bahenní (Cirsium palustre), škarda bahenní (Crepis paludosa), krabilice chlupatá (Chaerophyllum hirsutum), skřípina lesní (Scirpus sylvaticus), štírovník bažinný (Lotus uliginosus) a řada dalších.

Zoologie: Na lokalitě byly pozorovány především běžnější druhy obojživelníků a bezobratlých. Zoologické inventarizační průzkumy dosud nebyly ukončeny.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Podobná stanoviště bývala hojnou součástí beskydské přírody a krajiny, dnes se jedná o vzácné a ustupující krajinné prvky. Asi do roku 1990 byla louka pravidelně kosena na seno vlastníky přilehlé usedlosti. Následně zajišťuje údržbu lokality Správa CHKO Beskydy.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 10.03.2010 v 12:53 hodin