HOFMAN Karel [ Osobnost ]

Hofman Karel, akademický malíř
Vlastní portrét
Karel Hofman

*14.9.1906 v Jablůnce nad Bečvou
+27.11.1998 ve Valašském Meziříčí

Akademický malíř Karel Hofman se vyučil malířem porcelánu v Jaroňkově dílně v Rožnově pod Radhoštěm. V letech 1926-1933 studoval na pražské Akademii výtvarných umění u profesorů Jakuba Obrovského a Otakara Nejedlého. V letech 1933-1935 získal dvakrát po sobě stipendium italské vlády, které mu umožnilo rozšířit studia na Škole krásných umění v Římě. Po návratu do vlasti se věnoval pedagogické činnosti, nejdříve na zlínské Škole umění a po válce na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Koncem 50. let přesídlil na Soláň (Velké Karlovice) a soustředil se výhradně na vlastní tvorbu.

Základem Hofmanova umění je malba opřená o dokonale zvládnutou kresbu.

Tematicky se soustředil především na valašskou krajinu. Jeho velkoryse pojatá plátna zdůrazňují monumentalitu kraje, jeho prostoupení každodenním lidským konáním.

Vytvořil také řadu vynikajících portrétů známých osobností, ale i prostých lidí, obyvatel valašských pasek. Širokou odezvu získal jeho cyklus dvanácti barevných litografií akcentujících tradice a zvyky Valašska, ale i jeho novou podobu. Jako jeden

z mála umělců se věnoval fresce. Ještě v roce 1993 vytvořil rozsáhlou fresku pro italskou Taipanu (kraj Udine) tematicky zachycující historii tamějšího kraje.

Malíř Karel Hofman byl za vynikající přínos české krajinomalbě oceněn v roce 1985 titulem národní umělec. Dnes patří společně s Aloisem Schneiderkou, Janem Kobzáněm a Františkem Podešvou k umělcům, kteří originálně malířsky zachytili velmi sugestivní tvář Valašska.

PhDr.Dalibor Malina
Hofman Karel, akademický malíř
Valašská izba, 1948

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.inext.cz/hofman/
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 08:35 hodin