Morávka [ Město nebo obec ]

Malebná obec Morávka, vklíněná mezi masívy Travného a Slavíče, leží 520m.n.m. a rozkládá se po obou březích stejnojmenné řeky. Svou rozlohou 8735,28ha je obcí s největším katastrem v Beskydech (části obce: Vlaské, Vojkovština, Dolinky, Vysuté, Malé Lipové, Velké Lipové, Slavíč, Uspolka, Kocuří, Lúčka, Byčinec, Křížové cesty, Ježánky, Nytrová, Skalka, Kotly).

Vlakem se do ní nedostanete. Trať z Frýdku-Místku na Český Těšín končí u obce Dobrá. Autobusy jezdí z Frýdku-Místku přes Dobrou nebo Skalici a přes Pražmo, případně z Frýdlantu nad Ostravicí, přes Pržno, Janovice (Bystré), Krásnou a Pražmo.

Krajina osobité krásy láká k rekreaci po celý rok. Morávka a její okolí je pro své vzácné přírodní úkazy a nedotčenou přírodu zařazena do CHKO Beskydy. Zaujme především milovníky zdravého prostředí, turistiky, rybaření a myslivosti. V poslední době byl zde zaznamenán výskyt medvědů, vlků a rysů.

Pěší turisté uvítají výstup na vrcholy: Ropička (918m), na jehož vrcholu se nachází bývalá Bezručova chata z r. 1923, dále Travný (1203 m), Malý Travný (1089 m), kde jsou zbytky partyzánského bunkru a pomník partyzánům.

Na Sviňorkách byl vybudován nový lyžařský areál, k dalším turistickým lákadlům patří jízdárna Reit v Lipovém a rekreační střediska - Salma, Důl Paskov, penzion U přehrady, penzion Romantika, Panorama a hotel Morávka.

V centru obce jsou soustředěny důležité instituce a služby: zdravotní středisko s ordinacemi obvodního, zubního a dětského lékaře, pošta, prodejny potravin, obecní úřad, základní a mateřská škola, knihovna, kadeřnictví, požární zbrojnice a hotel.

Pohnutou historii obce za 2. světové války připomíná sousoší Noční přechod v Lipovém, pomník u partyzánského bunkru na Malém Travném, památní deska na Slavíči, zvoničky ve Vlaském, Malém Lipovém a Velkém Lipovém.

V letech 1960 - 1966 byla na Morávce postavena údolní přehrada, sloužící jako zdroj pitné vody pro obyvatele okolních měst.

V současné době má Morávka 1048 obyvatel.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.moravka.info
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 21:57 hodin