Historie obce Charváty [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Charváty - místní části Charváty, Drahlov, Čertoryje. Nejstarší částí jsou Čertoryje - první zmínka pochází z ro ku 1234, mladšími částmi jsou Drahlov a Charváty z let cca 1347 - 1357.

Rozsah obydleného území čítá 252 domy, kata- strální území cca 850 ha zahrnuje polnosti, louky, polní cesty a lesní pozemky. Katastrem obce protéká řeka Morava, jejíž šíře dosahuje 55 m a je domovem vodním živočichům - labutím, divokým kachnám, vodním slípkám, zpěvnému ptactvu a rybám. Morava je zároveň prostředím vodních sportů, rybolovu i koupání. Obcí prochází cyklostezka ve směru Olomouc - Kroměříž.

Mezi významné památky patří kostel sv.Jana Křtitele v Char vátech, kde v 17.stol. působil v duchovní správě jako farář sv.Jan Sarkander. Dále v Drahlově je též památná kaple Panny Marie z 2.poloviny 19.století a v Čertoryjích kaple sv.Jana Nepomuckého. Místní historický význam mají i jednolivě stojící sochy svatých - sv.Jan Nepomucký, sv.Florián sv.Marek a dále kamenné sloupy se sochou Panny Marie Lourd ské v Charvátech a Drahlově. Na upraveném místním hřbitově v Charvátech je pomník umučeným II.světové války. i hromadný hrob německých vojáků.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.charvaty.cz
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 02.12.2002 v 10:31 hodin