Historie obce Dolany [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zmínka o obci je z roku 1235. Vývoj obce značnou měrou ovlivnil řád Kartuziánů, v jejichž majetku byla obec 404 let. V roce 1388 byla zahájena stavba kláštera a její první převor byl Štěpán z Dolan, známý odpůrce učení Viklefa a Husa. Kláštěr byl roku 1437 olomouckými měštany zbořen. V současné době jsou zpřístupněny zříceniny tohoto kláštěra, které byly odkryty při archeologickém průzkumu. Další významnou památkou je kostel sv.Matouše (1781). Roku 1801 byl vysvěcen současně se schodištěm a barokními sochami.

Ve farské zahradě stojí mnohoúhelníkový letohrádek z roku 1844, postavený v orientálním stylu (v současnosti se opravuje). Z roku 1667 pochází budova loveckého zámečku, dnes sídlo Obecního úřadu. V roce 1997 byla zprovozněna nová budova Základní školy Aloise Štěpánka, kterou navštěvují žáci z Dolan a okolních vesnic. Škola je moderně řešena a vybavena, včetně tělocvičny ve třetím patře. K sportovnímu využití je k dispozici sokolovna, sportovní areály v Dolanech a Pohořanech, ve Vésce se buduje 18-ti jamkové golfové hřiště. V obci je vybudována kanalizace včetně ČOV, plynovod a vodovod.

Znak dvě zelené ratolesti, ve vnitřní horní části zlatá korunka, pod ní nápis Obec Dolany.

Největší podniky v obci:

Likérka Dolany a.s. s dlouholetou tradicí výroby. Nejznámnější produkty jsou kromě bylinných likérů Praděd a Jakamarus zejména whisky Gold Cock a King Barley.

Hanácká zemědělská a.s. hospodaří na 1.500 ha půdy. Předmětem činnosti je rostlinná a živočišná výroba a provoz jatek.

Sekvoy s.r.o. - dřevařská výroba a lesní činnost.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 28.11.2002 v 14:37 hodin