Hostinec U Veličků [ Hostinec ]

Rod Veličků provozuje svou hospodu nepřetržitě již od roku 1825. Jedná se zřejmě o nejstarší hospodu v našem kraji. Původní návštěvníci byli z řad havířů těžících v lokalitě Hutě ,kde hospoda stojí, nerost pro výrobu skla. Posléze se k nim přidali havíři těžící železnou rudu v obci Malenovice, dřevaři, kteří těžili v okolních lesích dřevo pro "uhliska ve Frýdlantě nad Ostravicí" kde v milířích pálili dřevěné uhlí pro provoz hutí. Toto dřevo splavovala voda říčky Satiny při jarním tání dolů do Frýdlantu. V neposlední řadě byli zákazníky turisté jdoucí na Lysou horu. Hospoda leží přímo na turistické stezce na Lysou horu přesně "na půl cesty" mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Lysou horou.V dnešní době slouží především těmto turistům.

Tradicí se již stal Slet čarodějnic, který se v roce 2000 bude již konat po desáté. Hospoda je vzhledem ke své poloze v nadmořské výšce 750 m n.m.

téměř výhradně přístupná pouze pěšky, podávají se zde jídla typická pro horské chaty - hutné polévky, guláše, tvarůžky, utopenci, párky, klobásy apod. Samozřejmostí je skvělé čepované pivo. Po předchozí domluvě je možné zde uskutečnit různé oslavy, které díky dlouhé tradici hospody mají neopakovatelnou atmosféru.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hostinec U Veličků
Malenovice
739 11 Frýdlant nad Oslavicí - Maleno
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 677 862

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Hostinec
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.02.2010 v 12:40 hodin