Znak obce Nový Hrozenkov [ Znak a prapor ]

Na podzim roku 1995 se Obecní zastupitelstvo Nového Hrozenkova rozhodlo pořídit znak a prapor obce. Vyzvalo prof. Karla Langra a dr. Miloslava Stibora k vypracování příslušných návrhů. V únoru 1996 byly návrhy vystaveny na obecním úřadě k veřejnému posouzení.

Návrhy prof. Langra zdůrazňovaly místní salašnickou tradici - obsahovaly vyobrazení ovcí i beraní hlavy, zvonce křapáky a salašnické nádoby a nářadí.

Návrh dr. Stibora vycházel z původního názvu obce. Ten zněl Rozinkov - podle Roziny Petheové z Heteše. Slovo Rozina vzniklo z latinského slova rosa - růže. Obdobou Roziny je v češtině jméno Růžena. V návrhu dr. Stibora byla proto použita jako hlavní symbol růže, která byla doplněna třemi břevny jako symbolem tří hlavních vodních toků, které odvádějí vodu z území obce - řeky Bečvy a jejích přítoků Vranči a Brodské. K tomuto názoru se přiklonilo obecní zastupitelstvo a občané.


Popis znaku obce:
Dne 7. května 1996 pod čj. 1968/96 udělil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky obci tento znak: V zeleném štítu zlatá šestilistá růže s červeným semeníkem nad třemi stříbrnými břevny.

Popis praporu obce:
Podle téhož rozhodnutí získala obec právo užívat prapor, jehož list tvoří tři vodorovné pruhy - bílý, zelený a bílý v poměru 1:3:1. U žerdě v třetině zeleného pruhu je žlutá šestilistá růže s červeným semeníkem. Poměr šířky k délce listu je 2:3.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.novyhrozenkov.cz
Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 10:14 hodin