František kardinál Tomášek [ Osobnost ]

(1899­-1992)

Narodil se 30. června 1899 ve Studénce. Vyrostl v ovzduší rakousko uherského katolictví, knězem se stal v době hromadného odpadu českého národa od církve. Boj o zachování víry otců se stal náplní jeho pastorace. Byl učitelem náboženství, vysokoškolským pedagogem, autorem katechetických a pedagogických publikací. V Kelči působil jako katecheta v letech 1927 1934. Ve stínu dvou totalitních systémů ­ nacismu a komunismu vyzrál ve velkou duchovní osobnost.
Byl tajně vysvěcen na biskupa, tři roky strávil v internaci na nucených pracích. Byl vzat na milost a po krátkém působení na vesnické faře se stává administrátorem pražské arcidiecéze. Jako jediný český biskup se zúčastňuje všech zasedání II. vatikánského koncilu.
V období Pražského jara se stává oporou obrodného hnutí českých a slovenských katolíků, aby poté, v náročném času okupace a lámání charakterů se dramaticky měnil z váhavého a kompromisního biskupa v odvážného arcipastýře a duchovního vůdce národa. Celá osmdesátá léta čelil náporu mocných i zradě a slabosti vlastních.
Jméno kardinála Tomáška se trvale zapsalo jako symbol zápasu za svobodu, lidská práva, ale zejména za duchovní a mravní obrodu církve a společnosti.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kelc.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 11:50 hodin