HYKEL Cyril [ Osobnost ]

(28. 11. 1896 - 19. 3. 1976)
sběratel lidového folklóru, vlastivědný pracovník

Cyril Hykel se narodil ve Štramberku v početné rodině místního pekaře. Po studiích na reálném gymnáziu v Příboře se stal učitelem. Působil v Rybím, v Závišicích, za okupace ve Starém Městě u Frýdku. Po osvobození učil v rodném Štramberku. Když odešel do důchodu, stal se průvodcem a správcem místního muzea a byl také knihovníkem.

Cyril Hykel se právem řadí mezi významné kulturně-osvětové pracovníky. Na všech svých učitelských působištích sbíral dětská říkadla, písně, tance, vyprávění a svůj okruh zájmů neustále rozšiřoval. Své články publikoval v různých časopisech - v Radostné zemi, Novojicku, Kravařsku.

Nezaměřil se pouze na rozšiřování národopisných sbírek, ale shromažďoval také archeologické pravěké doklady. Podařilo se mu získat kompletní soubor bronzových pokladů nalezených na Kotouči.

Cyril Hykel měl taky taneční vlohy, které vhodně doplňovaly jeho hudební talent. Jako muzikant hrál na celou řadu hudebních nástrojů, ale nejlépe hrál na kobzu. Uplatnil se i v místním ochotnickém souboru. Byl zasvěceným znalcem místního dialektu a dokonce sestavil podrobný slovník štramberského nářečí.

V roce 1980 mu ostravské nakladatelství Profil vydalo knihu pohádek a pověstí ze Štramberka a okolí s názvem O pokladech na Kotouči.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stramberk.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 132, 17.03.2003 v 13:48 hodin