Nám. Míru [ Ulice nebo jiné místopisné označení ]

Nám. Míru
Základ historického jádra města tvoří náměstí se čtvercovým půdorysem. Dochovaly se zde renesanční a empírové domy. Existence radnice je doložena z roku 1572. Po požárech v letech 1748 a 1764 byla barokně upravena do podoby jednopatrové stavby a osovým portálem a věžičkou. Během úprav roku 1819 byla klasicistně přestavěna a rozšířena o dům přiléhající na jižní straně.

Před radnicí stojí morový sloup se sochou Nejsvětější Trojice. Byl postaven jako poděkování Bohu za ukončení morové epidemie, která prošla Bruntálem v roce 1713. Autorem je bruntálský sochař Christopher Kimmel. Donátorem díla byl v roce 1715 místní rodák A. J. Urban, zemský účetní v Brně.

Na rohu náměstí stojí Gabrielův dům. Byl postaven v 16. století a je dokladem zástavby z období renesance. V průběhu 18. století byl částečně upraven. Do roku 1957 zde sídlilo městské muzeum.

V dnešní restauraci Terezka je upevněn reliéf sochaře Ludvíka a pamětní deska Terezie Kronesové, která se v tomto domě narodila a v průběhu svého života se stala zpěvačkou a herečkou.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 11.05.2006 v 14:14 hodin