Hanácké slavnosti [ Folklorní festival FoS ČR ]

Hanácké slavnosti
Krása hanáckého kroje, 2007
Hanácké slavnosti v Prostějově navazují na slavnou tradici velkolepých hanáckých jarmarků a poutí, které byly v celém kraji vyhlášené již od středověku a jejichž pravidelný každoroční rytmus se vázal na svátek Povýšení Svatého Kříže připadající na 15. září.

Název Hanácké slavnosti se poprvé objevil v roce 1983, kdy se organizace slavností ujalo z pověření Městského národního výboru Okresní kulturní středisko v Prostějově. Od roku 1992 je hlavním pořadatelem slavností Kulturní klub DUHA společně s Městem Prostějovem. Z původní hodové neděle se postupně slavnosti rozšířily nejprve o jedno, později o dvě Hanácká nokturna (hudební podvečery, které ohlašují příchod hodové neděle) a jsou dnes třídenní.

O tom, že lidový jarmark neztratil nic ze své původní přitažlivosti, svědčí každoročně přeplněné náměstí prodejními stánky a hlavně návštěvníky nejen z okresního města, ale z širokého okolí.

Celodenní kulturní program je postaven na přehlídce hanáckých národopisných souborů. Část dopoledne je vyhrazena souborům dětským a má trvalý název JARO HANÉ, v hlavním dvouhodinovém odpoledním pořadu se představují publiku dospělé hanácké soubory v programovém bloku Či só hode ... Program je doplňován hostujícími soubory z jiných regionů, folkovými, kramářskými, cimbálovými a dechovými kapelami, které se na pódiu před městskou radnicí střídají celý den. Prostějovské Hanácké slavnosti právem náleží mezi nejvýznamnější městské slavnosti.(2004)

Ředitelka festivalu: Alice Gregušová

Každým rokem pořádá Hanácké folklorní sdružení přehlídky dětských hanáckých souborů , které se konají již tradičně v kulturním klubu DUHA a v divadelním sále Městského divadla. Soubory zde předvádějí nové choreografie, svoji pozornost zaměřují zejména na vhodný výběr materiálu, stylizaci, hudební doprovod, čistotu kroje a zpracování vybraného materiálu. Úspěšné komponované pořady pak slouží k dramaturgii na jeden z největších folklorních svátků v regionu - tradiční Hanácké slavnosti, které se každoročně konají u příležitosti prostějovských hodů na náměstí T.G.Masaryka v Prostějově. Součástí slavností je bohatý řemeslný jarmark, kde svá řemesla prezentují mistři lidového uměleckého řemesla z celé republiky. O úspěšnosti národopisných festivalů svědčí obrovský zájem veřejnosti, a to nejen obyvatelů v místech konání, ale také návštěvníků z celé republiky. (2005)

Navštivte XXVI. PROSTĚJOVSKÉ HANÁCKÉ SLAVNOSTI ve dnech 14. - 16. září 2007.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Alice Gregušová
Školní 4
796 01 Prostějov
Česko (CZ)
tel: (+420) 736 613 601
(+420) 582 351 477
Hanácké slavnosti
Krásné zpěvačky na Hanáckých slavnostech 2005

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 17.08.2008 v 01:37 hodin