Lipovjánek, dětský folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Lipovjánek, dětský folklorní soubor
Slovácko-Horňácko

Zřizovatel: ZŠ Lipov

Vedoucí:
Jarmila Ovečková - Lipovjánek I.
Ladislav Jagoš - Jožíček - Lipovjánek II.
Petr Galečka - cimbálová muzika, t.518927257, ZŠ Lipov tel: 518338142, zslipov@mybox.cz


Jedním z nejvýznamnějších kroužků s největší tradicí je folklorní soubor Lipovjánek, který na naší škole aktivně funguje již 32. let a jež navazuje a vychází ze zvyklostí a obyčejů zdejšího kraje, Horňácka. Tento kraj na moravsko-slovenském pomezí patří mezi nejznámější folklorní oblasti v České republice. Lipovjánek byl založen už v roce 1973 a u jeho zrodu stáli tehdejší ředitel školy Stanislav Bilík, jeho žena Jarmila a paní učitelka Vladimíra Karásková. Za více než třicet let své existence se v jeho vedení vystřídala řada lipovských kantorů např. paní učitelky Dobroslava Jagošová, Jarmila Ovečková a Věra Jagošová, dále pak Jiří Šácha, Petr Galečka a Ladislav Jagoš - Jožíček.
Trvalý zájem o členství v souboru byl podnětem k vytvoření dvou skupin Lipovjánku z dětí prvního a druhého stupně školy. Počet členů se už řadu let pohybuje mezi padesáti až šedesáti žáky. Raritu naší hudebny - cimbál, využívá ke své činnosti dětská cimbálová muzika, která úzce spolupracuje se souborem a z níž pak vycházejí mladí muzikanti uplatňující se v dospělých muzikách a folkorních kolektivech. Soubor Lipovjánek účinkoval nejenom v řadě českých měst (Praha, Brno, Nymburk, Pardubice, Kladno, Luhačovice, Frenštát pod Radhoštěm, Slavkov, Mikulov, Strážnice atd.), ale taktéž za hranicemi naší vlasti ve Vídni, Francii a Itálii. Výkvět malých tanečníků a zpěváků každoročně vystupuje na přehlídce dětských souborů Mladé Horňácko, na jejímž průběhu se podílí i škola v Lipově.
Naše škola a její učitelé vždy patřili a snad i nadále patřit budou k záštitě uchovávání a rozvíjení kulturních tradic v Lipově prostřednictvím dětí a mládeže.

V Lipově působí také dospělý soubor Lipovjan:
Folklorní soubor Lipovjan, Lipov
Zpracovává národopisný region: Horňácko, Strání, Myjava
Vedoucí souboru: Ladislav Jagoš a Irena Sedlářová
Kontakt: Šraděja Jaroslav
Hroznová Lhota 61, PSČ: 696 63
mobil: 721 068 448
lipovjan@email.cz
www.lipovjan.wz.cz

KONTAKTNÍ ADRESA:

Lipovjánek
Věra Jagošová
Lipov 7
696 72 Lipov
Česko (CZ)
tel: (+420) 518 33 84 07
Lipovjánek, dětský folklorní soubor

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 08.03.2008 v 15:45 hodin