Kunčice pod Ondřejníkem [ Město nebo obec ]

Obec leží mezi frenštátskou a frýdlantskou kotlinou, mezi horami Ondřejníkem, Radhoštěm a Kněhyní, v horském údolí převážně na úpatí Ondřejníku, je dlouhá zhruba 9 km, rozlohu má 21 km2. V obci žije 1960 obyvatel, v období rekreace se však jejich počet zvyšuje až na 4000. Obcí prochází železniční trať Ostrava - Valašské Meziříčí, vybudovaná v r. 1888. Na hranici obce je malé zdravotnické zařízení - Beskydské rehabilitační centrum, Čeladná.

Cennou kulturní památkou je dřevěný kostelík z 18. století, přivezený do obce v r. 1931 z Podkarpatské Rusi. V budově základní školy je unikátní školní Galerie Karla Svolinského se sbírkou hodnotných výtvarných děl umělců z celé republiky. Galerii také navštívil v r.1993 prezident republiky Václav Havel.

Kunčice pod Ondřejníkem jsou známou rekreační oblastí Ostravska. Je zde 858 rekreačních chat, 10 rekreačních středisek a chalup. Svahy okolních hor využívají milovníci paraglidingu. Obec je ideálním východiskem turistických cest do beskydských hor, do blízkých měst a obcí. V zimě tu jsou výborné podmínky k turistice na lyžích.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.Kuncicepo.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 21:03 hodin