Ludmila Sadílková, Bojanovská krajkovaná kresba a Bojanovská keramika [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Ludmila Sadílková, Bojanovská krajkovaná kresba, keramika

Rodačka ze středních Čech se po studiích provdala a svůj nový domov našla v Bojanově v Železných horách. Vždy velice ráda tvořila a tvoří rukama. Když děti povyrostly, pomalu začala poznávat tajemství hlíny.

Miluje její tvárnost, nechává jí volnost a nahodilost. Nechává hlíně, aby sama ukázala, kde ji má ohnout, promáčknout či stlačit… Mnohdy dopředu sama autorka neví, jak bude váza, klobouk či kabelka vypadat. Přesně ale pozná okamžik, kdy je dílo hotovo a kdy už dále nemůže přilepit „ani kuličku“, jak sama říká. Jedná se výlučně o ruční, kusovou tvorbu, zejména dekorativní keramiky, která je charakteristická přírodními zemitými barvami, minimálně glazovaná, ve svém vnějšku ponechána přirozenosti materiálu.

A najednou vzala do ruky také tužku, začala kreslit a hledat… a pomalu, pomalu nacházela svůj vlastní styl, svoji techniku. Nyní už ví, že její keramika a kresba patří k sobě. Mají společný základ. Ani u kresby mnohdy dopředu neví, jak bude vypadat, avšak oproti keramice musí být kresba přesná a precizní. Jednotlivé motivy, připomínající krajku, se plynule prolínají, podněcují fantazii, navozují pocit klidu a vyrovnanosti. Neustále samotnou autorku překvapuje, jak ze změti čar a čárek pomalu vzniká květina, tanečnice či celý příběh lidského života. Není čára jako čára a všechno prochází vývojem.

Oba regionální produkty, keramiku i kresbu, si nechala paní Ludmila Sadílková certifikovat v roce 2012. Do budoucna by chtěla zkusit přenést kresby na látky s využitím v módní tvorbě.

Vnitřní touha tvořit se však neustále posouvá dále, pomalu začaly též vznikat kresby na ručním papíru a nebrání se ani barevné abstraktní malbě na plátně.

Její tvorba je neopakovatelná. Existuje vždy pouze jediný originál, se kterým se můžete setkat na různých výstavách v Železnohorském regionu i mimo něj, nebo navštívit producentku přímo doma v Horním Bezděkově. Obrázky lze zakoupit např. na www.ceskeumeni.com.

Kontakt

Ludmila Sadílková
Horní Bezděkov 27, 538 07 Bojanov
tel.: 602 389 339
ls-art@ls-art.cz
www.ls-art.cz

1-12EmailTelefonTrhyProdej ze dvora



Ludmila Sadílková, Bojanovská krajkovaná kresba, keramika

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 07.10.2022 v 10:35 hodin