Královo Pole [ Katastr (místní část) ]

Stopami historie Králova Pole

Nejstarší osídlení v prostoru dnešního Králova Pole je archeologickými nálezy doloženo již v mladší době kamenné. Lidé zde sídlili také v době bronzové, železné a později i hradištní, tedy v období Velké Moravy. První písemná zmínka o Králově Poli pochází z roku 1244. Zdejší ves byla tehdy jako jedna z mnoha v okolí Brna královským majetkem. Odtud zřejmě její název, který se dlouho užíval společně s druhým jménem obce-Nová Ves.

V roce 1905 bylo Královo Pole (od roku 1844 městys) povýšeno na město. bylo největší a nejrozvinutější ze všech obcí spojených v roce 1919 s Brnem; jako jediné také přijalo regulační plán další výstavby města. Poté sdílelo Královo Pole osudy hlavního města Moravy. V následujících letech se postupně zaplňoval prostor mezi jednotlivými novými částmi Brna. Ve 2. polovině 20.let byla vybudována moderní čtvrť podél dnešního Slovanského náměstí až po ulici Purkyňovu. Naproti tomu ve východní části se koupila kolonie provizorních dělnických domků v Divišově čtvrti.

Navzdory necitlivým architektonickým zásahům a šetrné dopravní politice v letech 1948-1989 si Královo Pole zachovalo osobitý charakter, a proto stále patří ke svébytným a zajímavým částem města Brna

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ ČÁSTI EVIDUJEME

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 19.09.2021 v 15:20 hodin