Havel Josef [ Osobnost ]

Curiculum Vitae světového šlechtitele růží Josefa Havla

Josef Havel se narodil 10.3. 1930. Již odmala miloval přírodu. Pomáhal rodičům na malém hospodářství a to rozhodlo o jeho "světovém osudu". Vyučil se zahradníkem v zámeckém tučapském zahradnictví a následně absolvoval pokračovací školu v táborské botanické zahradě. Svou růžovou kariéru začal v ovocných a růžařských školkách v Milevsku.
Po sedmi letech poctivé práce byl na naléhání MNV propuštěn. Dále pracoval v JZD Budislava Tučapy. Po mnoha urgencích mu bylo povoleno pěstovat růže, naškolkoval jich 28.000 a všechny včetně jeho polí mu byly zabaveny. On se však nevzdal, naočkoval další tisíce růží
a obesílal světové soutěže v Římě, Buenos Aires, Kodani, Paříži, New Orleansu a v dalších světových růžových metropolích. Vyšlechtil nové druhy růží, které byly světově úspěšné. Tyto výsledky vynesly Josefa Havla do světové růžařské elity, jeho členství si považují např. Švýcarská růžařská společnost, Královská růžařská společnost nebo němečtí milovníci růží. Ve světových soutěžích nových odrůd velkokvětých růží získal tři zlaté medaile, pět stříbrných a mnoho třetích míst. Tyto úspěchy sklízel v disciplíně, ve které je celosvětová konkurence větší než např. v ledním hokeji, s tím rozdílem, že skvěle reprezentuje svou milovanou vlast na své náklady a to za cenu maximálního odříkání a osobní skromnosti. A tak jeho povýšení na rytíře Řádu duševních rytířů modré růže a spolu s paní prof. Z. Růžičkovou zvolení do čela osobností řádu je jen jedním z mála ocenění, které získal za světové úspěchy, poctivost, pracovitost a osobní statečnost, kterou prokázal již v roce 1977, kdy se neváhal utkat s přesilou o záchranu ovocného sadu a v boji proti bezpráví pokračuje dodnes. Vychoval pět dětí a jeho krédem je "pracovat od slunka do slunka a za celý život tě nenapadne zlá myšlenka". Toto je pouze zlomek poctivého, pracovitého a plodného života mistra růží pana Josefa Havla, který nám i přes své velké zdravotní obtíže štědře rozdává životní moudrost, radost a krásu.
/Karel Huněk/

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Hana Wernerová (Folklorní sdružení ČR) org. 2, 28.01.2007 v 15:53 hodin