Výlet Nový Jičín - Svinec [ Turistický produkt ]

Nový Jičín, Kojetín, Přírodní rezervace Svinec
Výlet Nový Jičín - Svinec (5 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, na Svinec.

Podle pověsti poblíž Svince kdysi pásl ovce sirotek Jakub, chlapec neposlušný a vzpurný. Když mu sestra přinesla oběd, volal na ni: "Než bych toto mizerné jídlo jedl, ať raději zkamením a ať mě svině sežerou!" Vtom z lesa vyběhly dvě svině, chlapce ubily a sežraly. Chléb, který mu sestra donesla, se proměnil v kámen a z džbánku od mléka vytryskla voda. Kopci nad studánkou se od té doby říká Svinec.

Z vrcholu Svince se otevírá krásný výhled na hřeben Beskyd, Hostýnské vrchy, Moravskou bránu, Oderské vrchy, Studénku, Ostravu, Hukvaldy a Štramberk.
Kolem vrcholku a na jeho západním úbočí bylo vyhlášeno chráněné území, a to přírodní rezervace Svinec, kterou tvoří lesíky s remízky a louky se zajímavými rostlinami, mezi kterými se vyskytují chráněné druhy, a to především orchideje.

Asi 200m od vrcholu Svince stojí kamenný kříž, který v roce 1882 postavil Johann Stieber, kostelník z novojičínské Španělské kaple. V roce 1873 vykonal pouť do Svaté země, Egypta a Říma a po svém šťastném návratu postavil na poděkování uvedený kříž, do jehož základů vložil kamének z Hory Olivetské, Karmel a Tábor. O tom svědčí český a německý nápis vsazený do kříže, restaurovaný v roce 2001.

V roce 1981 byla na Svinci vybudována lyžařská sjezdovka spolu s lyžařskou chatou.
Hlavní sjezdovka je dlouhá 470 m a má převýšení 120 m. Svým terénem je zajímavá i pro náročnější lyžaře. Svah je uměle zasněžován a každý večer se upravuje. Denně je zde také možnost večerního lyžování při umělém osvětlení. Lyžařské středisko má i dětský kopec Včelínek, kde se lyžuje na přírodním sněhu.

Asi 500 m od kříže na Svinci se pod svahem Svince nachází Oční studánka, která je známým cílem vycházek jak místních lidí, tak i turistů. Dostanete se k ní, když sejdete po žluté značce.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.09.2006 v 20:17 hodin