Výlet Nový Jičín - Starý Jičín [ Turistický produkt ]

Hrad Starý Jičín 2004-05-21
Výlet Nový Jičín - Starý Jičín (7 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, do Starého Jičína.

Starý Jičín je situován na úpatí Starojického kopce v Moravské bráně cca 5 km západně od Nového Jičína. Městečko Starý Jičín vzniklo pravděpodobně někdy na začátku 13. století, na tzv. Jantarové cestě mezi Jadranem a Baltským mořem, jako tržní centrum.Vznik a vývoj obce Starý Jičín úzce souvisí s dějinami hradu a panstvím Starý Jičín.

Dominantu obce tvoří hrad Starý Jičín, který byl založen počátkem 13.století rodem Hückeswagenů. Koncem 18. století se hrad i panství dostávají do majetků rodů Seilernů. Vzhledem k nezájmu majitelů hrad rychle podléhal rozkladu. Bohužel ani snaha hraběte dr. Bedřicha Deyma na počátku 20. století nezabránila hlodajícímu zubu času a z kdysi mohutného hradu se stala zřícenina.

V obci se nachází několik dalších kulturních památek, například Farní kostel sv. Václava, ,,kamenný pranýř - sloup nižšího hrdelního práva ,socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí, rekonstruovaná dřevěná pavlač vedoucí od nynějšího obecního úřadu ke starobylému kostelu a další.
Obec začíná v posledních letech ožívat jak konáním pravidelných dobových klání v areálu hradního nádvoří, tak sportovními aktivitami např. volejbalová utkání, soutěže sborů dobrovolných hasičů, rychlostní běhy, fotbalová utkání ,tenisové turnaje atd.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.09.2006 v 20:10 hodin