Pokrývky hlavy na Těšínsku [ Lidové oblečení - kroj ]

Pokrývky hlavy
(čepce, pleny, šátky, hacky)

Výstava prezentuje kolekci ženských pokrývek hlavy, které jsou uloženy v depozitářích Muzea Těšínska. První tvoří čepce těšínského kroje, znak vdané ženy. Na čepec byla upevněna a kolem hlavy uvázána složená "plena" - velký ozdobně vyšívaný čtvercový plátěný šátek, po obvodu zdobený krajkou. Ve 20. století nahradil plenu šátek brokátový, také čtvercový, ale menších rozměrů, vázaný tzv. "na pidło". V zimním období nosily ženy přehozen přes plenu ještě velký vlněný přehoz - "hacku.
Větší část výstavy je věnována čepcům. To byl základní znak vdané ženy, která ještě v průběhu svatby, o půlnoci, byla obřadem "začepení" zbavena dívčího svatebního věnečku a uvázáním čepce a následně připevněním "pleny" byla svými družkami a starosvatkou zvláštním obřadním tancem "bioły" uvedena do společenství vdaných žen. Od té doby nesměla být viděna bez čepce - základního znaku vdané ženy, nošeného u všech typů krojů, tj. těšínského, jablunkovského, lašského i goralského.
Jemné krajky (koronky) těšínských čepců, které byly zhotovené různými technikami - paličkováním, síťováním, háčkováním, pletením a tzv. křivou jehlou (na tylu) těšínských "koronkárek" přiblíží naše výstava. Tradiční výroba "koronek" se udržuje dodnes v Koniakowě (Polsko) a těší se velké oblibě a uznání.
S čepci úzce souvisí několik vystavených exponátů těšínských, goralských a orlovských plen. "Plena" - velký ozdobně vyšívaný čtvercový plátěný šátek po obvodu zdobený krajkou - se napříč přeložená nad koronkou upevňovala na čepec a uvazovala na hlavu. U těšínského kroje je výšivka provedena technikou dírkové a ploché výšivky, goralská plena má křížkovou výšivku, orlovský tylový šátek je vyšívaný tzv. křivou jehlou (háčkem).
Ve 20. století nahradil plenu šátek brokátový, také čtvercový, ale menších rozměrů, vázaný tzv. "na pidło". Vzorek látky byl stejný s látkou zástěry, což dokazuje několik kolekcí v muzejních sbírkách.
V zimním období nosily ženy hlavu překrytou přes plenu ještě velkým vlněným přehozem - "hackou". Materiál, z něhož byla vyráběna, se postupně měnil, byl doplňován umělým vláknem. Hacky nebyly jen tkané, ale také podomácky háčkované, pletené. Během 50. let pronikly mezi materiál umělé příze a hedvábí, měnil se také tvar na obdélníkový. Postupně, na přelomu 50. a 60. let 20. století, upadá nošení těšínského kroje. Některé hacky nalézají své uplatnění jako doplněk bytového interiéru.
Krojové součástky na výstavě doplní dobové fotografie s ukázkou nošení ženského kroje a jeho pokrývek hlavy na Těšínsku 20. - 50. let 20. století z významných fotoateliérů regionu.

Výstavní síň Muzea Těšínska v Jablunkově, Mariánské nám. č. 14, tel.: 558 359 533
Stálá expozice: Z minulosti Jablunkova a okolí
Otevřeno: Pokrývky hlavy (čepce, pleny, šatky, hacky) (historická výstava)
(výstava potrvá do 5. 11. 2006)
otevřeno: út-pá 8.00 - 12.00 h, 12.30-16.00 h, so - ne 13.00 - 17.00 h

Ředitelství Muzea Těšínska v Českém Těšíně, Hlavní tř. 12, tel.: 558 761 211, Fax 558 761 223, e-mail: muzeum@muzeumct.cz

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.muzeumct.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 04.06.2006 v 21:47 hodin