Hrad Kozlov [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Kozlov stával v sedle zalesněného hřebenu mezi obcemi Košov a Pekloves u silnice vedoucí z Lomnice nad Popelkou do Cidliny.Hrad byl postaven na temeni asi desetimetrové čedičové kupy do tvaru podkovy. Z jihu, východu a severu byl obklopen příkopem a náspem přerušeným na jižní straně vstupní branou.

Ze západu nebylo třeba opevnění, protože zde byl příkrý svah. Uvnitř náspu jsou skromné zbytky hradního stavení. V jeho severní části je prohluběň s podzemní štolou, která vede k vodní nádrži hluboké asi deset metrů. Jiná prohlubeň na jižní straně svědčila o tom, že tu mnozí podnikavci chtěli najít poklad, který je na hradě podle pověsti ukryt.

Kdy byl hrad postaven, kdo byl jeho zakladatelem, jaké území bylo z něho spravováno a kdo byli majitelé, není známo. Kolují o něm jen pověsti. Bohuslav Balbín zaznamenal v Epithomae rerum bohemicarum v roce 1677, že zde v pohusitské době sídlila loupežná posádka, kterou kolem roku 1442 zneškodnilo okolní panstvo, a při tom byl hrad zničen. V pramenech se s Kozlovem setkáváme jako se součástí lomnického panství. Tak například roku 1462 v popisu tohoto panství je uveden jako hradiště, kdežto v urbáři lomnického panství z roku 1667 je označen jako zřícenina.

Celý objekt je v sočasné době pokryt vzrostlým listnatým lesem, takže nepatrné zbytky valů, příkopů, hradby i samotné hradní stavby jsou jen těžko zjistitelné.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 18.11.2004 v 10:05 hodin