Peřimovský most [ Most nebo viadukt ]

Naše malá obec nemá příliš mnoho staveb, které by mohly být řazeny mezi architektonická díla větší hodnoty. Výjimkou potvrzující pravidlo je v tomto případě obloukový most přes Jizeru, spojující naší vesnici s Horní Sytovou a tím i s okresním městem, zařazený do seznamu technických památek.

Se stavbou bylo započato dne 16. října roku 1911. Stavbu železobetonového mostu prováděl inženýr František Jirásek z Hradce Králové za dozoru inženýra Oldřicha Hubálka, stavbyvedoucím se stal Jan Zelený. Most byl dokončen v roce 1912 (!), rozpětí dosahovalo 45m a nejslabší místo klenby mělo tloušťku 70cm. Celková cena činila 50 000 K, z toho továrník Alvín Gerl přispěl 10 000 K.

Svým způsobem jde o architektonický unikát, protože most byl svého času údajně jedním z prvních ve střední Evropě této konstrukce. V obecní kronice je mu překvapivě věnováno poměrně málo místa, ale něco napovídá i závěrečný povzdech kronikáře Kosiny: "Škoda, že most není širší." Zajímavé je, že to našim předkům vadilo v době, kdy ještě auta téměř nejezdila. Mimochodem, jak poznamenal jeden projíždějící turista, je to asi jediný most v Čechách, z jehož počátku nelze dohlédnout na jeho konec.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://perimov.wz.cz
Typ záznamu: Most nebo viadukt
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 04.10.2021 v 23:50 hodin