Rekreační oblast Velké Dářko-Škrdlovice [ Území ]

Rekreační oblast Velké Dářko-Škrdlovice se nachází v jednom z nejkrásnějších míst naší vlasti u rybníka Velké Dářko, který má rozlohu 206 ha, největší hloubka je 4 m a nadmořská výška hladiny 615 metrů nad mořem. Rekreační oblast je významným centrem cestovního ruchu a turistiky s řadou přírodních krás. Je vzdálena 11 km od okresního města Žďár nad Sázavou nalevo při silnici I/37 směrem na Prahu. Rekreační oblast je položena ve vrcholné části Českomoravské vysočiny uprostřed chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Masív Žákovy hory a Devíti skal vystupuje jako výrazný vodní předěl, odkud se rozvádějí vody na jihovýchodě do povodí Černého moře, část na severozápadě do povodí Severního moře.

Naleznete zde krajinu kouzelných výhledů, uchvacujících romantických zákoutí, turisticky velmi přitažlivou a nejzdravější v ČR. Nádherné západy slunce, písečné a travnaté pláže, křišťálově čistou vodu ke koupání pro děti i dospělé, možnost vodních sportů, včetně půjčovny lodiček v areálu Jachting Clubu ŽĎAS. Dobře značené turistické cesty, naučnou stezku ochrany přírody v délce 10 km kolem rybníka Velké Dářko, Kraj vhodný pro cykloturistiku s mnoha kilometry značených tras. V zimním období bohatou škálu běžeckých tratí a lyžařské vleky Ski areál Svratka a sjezdovka na Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Rybářům se v okolí nabízí několik atraktivních lokalit: Pilská nádrž, rybník Strž a Nový rybník pod Dářkem s rybářskou rychtou.


Možnost výletů do významných turistických středisek na Vysočině jako jsou například Svratka, Křížánky, Milovy, Sykovec, Sněžné, Tři Studně, Maršovská Rychta, Nové Město na Moravě , Polička, Hlinsko, Přybyslav, Vírská přehrada, hrad Pernštejn, Peperek, Babylon, Račín, skanzen Vysočina, romantická a divoká rokle Dubravky, nebo i Štíří důl a rybník Řeka. K nákupům, kulturním návštěvám i ke sportovnímu vyžití zve i nedaleké okresní město Žďár nad Sázavou , s centrem kulturních památek v areálu zámku ve Žďáru nad Sázavou, jemuž vévodí památka UNESCO - Santiniho kostel na Zelené hoře.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 30.11.2021 v 23:47 hodin