Jednotka sboru dobrovolných hasičů [ Hasiči ]

Jednotku sboru dobrovolných hasičů města Šumperka zřídilo podle zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně zastupitelstvo města zřizovací listinou jako organizační složku města.
Na základě zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a podle plošného rozmístění sil a prostředků jednotek požární ochrany Olomouckého kraje je jednotka začleněna mezi základní složky integrovaného záchranného systému. Pracuje v režimu pracovní pohotovosti a zabezpečuje výjezd do 5 min. od vyhlášení poplachu.
Základní úkoly JSDH města:
  • Provádí požární zásah podle příslušné dokumentace požární ochrany, nebo při soustředění a nasazování sil a prostředků.
  • Provádí záchranné práce při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech.
  • Při zdolávání požárů a provádění záchranných pracích spolupracuje s ostatními jednotkami požární ochrany, Policí ČR, Zdravotnickou záchrannou službou a ostatními složkami integrovaného záchranného systému.
  • Plní úkoly na úseku civilní ochrany a ochrany obyvatelstva.
Své základní úkoly plní jednotka především na území města.
Mimo území města plní úkoly jen na základě povolání Operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.
Jednotku tvoří 13 členů a skládá se z velitele jednotky, 3 velitelů družstev (směn), 3 strojníků-řidičů a 6 hasičů. Jednotka je rozdělena do 3 družstev ( směn).
Při sestavování nebo doplňování jednotky novými členy, město spolupracuje s občanským sdružením Sboru dobrovolných hasičů Šumperk - Temenice.

Za chod, provoz, odbornou připravenost jednotky odpovídá velitel JSDH města, kterého po vyjádření Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje k jeho způsobilosti vykonávat funkci velitel, jmenuje a odvolává starosta města.

Jednotka je vybavena cisternovou automobilovou stříkačkou 32 T - 815, dopravním automobilem Ford Transit, osobními ochrannými prostředky, dýchacími přístroji, prostředky pro záchranu a evakuaci, pro práci ve výškách a nad vlnou hloubkou, pro práci s nebezpečnými látkami, spojovací a komunikační prostředky, potřebnými hasivy, plovoucími čerpadly, prostředky pro práci na vodě atd.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Města Šumperka
Pavel Koutný
nám. Míru 1
787 93 Šumperk
Česko (CZ)
tel: (+420) 583250111
(+420) 583388568

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: Uživatel 464 (Archivní záznam) org. 49, 27.11.2007 v 10:34 hodin