Zámecký kostel Zjevení Páně (kaple Tří králů) [ Kostel nebo katedrála ]

Zámecký kostel Zjevení Páně ve Smiřicích (uváděný i jako kostel Tří králů - oba názvy církevně vyjadřují stejný význam) je od roku 1996 prohlášen za národní kulturní památku.

Barokní kostel pocházející z let 1696 - 1699 je pravděpodobně od G. Santiniho.

Kvůli dlouhodobému a náročnému restaurování, které trvalo téměř 30 let a vyžádalo si vysokých finančních nákladů, byl jeho interiér dlouhou dobu očím veřejnosti skryt. Více jak čtvrt století trvající postupná rekonstrukce nebyla náročná pouze technicky, ale především finančně.
Od roku 1976 do konce roku 2002 město do rekonstrukce kostela investovalo už zhruba 25 miliónů Kč, stát pouze šest miliónů.

Práce na barokní budově se skvělou výzdobou, jež je součástí zámeckého areálu, byly zahájeny už v 70. letech minulého století, kdy se hledala příčina vzniku trhlin v obvodovém zdivu. Po dlouhém pátrání se přišlo na to, že problémy pramení z neodborných zásahů do krovů, kterými došlo k narušení statiky významné vrcholně barokní památky.
Koncem sedmdesátých a počátkem osmdesátých let se proto rekonstrukční práce soustředily na krovy a střechu, později úřady rozhodly o celkové rekonstrukci objektu včetně provedení restaurátorských prací uvnitř kostela.

V kostele se nachází obraz Klanění sv. Tří králů od Petra Brandla z roku 1772.

Zámecký kostel Zjevení Páně po restaurování znovu otevřen 29. 5. 2002.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.smirice.cz
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 30.09.2021 v 15:46 hodin