Josef Šamalík (1875 - 1948) [ Osobnost ]

Josef Šamalík
(1875 - 1948)

Objevitel jeskyně Balcarky, rolník a lidovecký poslanec Josef Šamalík, byl velice všestranný a činorodý člověk. Mimo objevu jeskyně Balcarky prováděl bádací práce ve vintockém jeskynním systému, v jeskyni Císařské a Ovčí díře. Objevil dnešní Šamalíkovy jeskyně ležící nedaleko jeskyně Balcarky a na zahradě svého domu jeskyni Zahradní, která má předpokládanou souvislost s jeskyním systémem Balcarky. Byl vydavatelem listu Selské hlasy a Selka. Svoje objevné práce publikoval v brožuře "Krápníkové jeskyně ostrovské v Moravském krasu" v roce 1937. Zasazoval se o elektrifikaci obcí i jeskyní v Moravském krasu, o zavedení telefonního spojení mezi jeskyněmi i o zřízení autobusové dopravy k jeskyním. V rámci tzv. "krasové pětky poslanecké" v národním shromáždění usiloval o realizaci projektu zřízení krasové dráhy Brno - Sloup- Blansko s odbočkou do Prostějova. Těmito odvážnými plány chtěl řešit obrovskou nezaměstnanost, která v té době v krasovém kraji panovala.

Po objevu jeskyně Balcarky v roce 1924 se zasadil o její převzetí akciovou společností Moravský kras - výzkum a provoz jeskyní. Revizoři této společnosti napsali do své výroční správy 8. dubna 1926: "Počátkem tohoto měsíce otevřeny jeskyně v Ostrově, od nichž není možno očekávati úspěchu, neboť budou novým zatížením společnosti, avšak společnost nemohla se vyhnouti této nutnosti vzhledem k uplatňovanému vlivu panem poslancem Šamalíkem." Zatím byly jeskyně ostrovské již prvním rokem aktivní. V roce 1926 navštívilo Balcarku 4 868 návštěvníků, v roce 1928 již 30 603 návštěvníci.

Od roku 1927 se stal předsedou správní rady zmíněné akciové společnosti a tuto funkci vykonával až do konce 30 - tých let. Obecní zastupitelstvo Ostrova mu udělilo výhradní právo bádací pro další výzkumnou činnost. V 30-tých letech úspěšně vyhledával jeskyně pomocí virgule.

Ostrovské jeskyně stály v pozadí velkolepých plánů a projektů jeskyních Macošských. Již v roce 1926 prohlásil dr. Karel Absolon otázku ostrovských jeskyní z hlediska národohospodářského za vyřešenou. Poslanec Šamalík musel další výzkumné práce na Balcarce tvrdě obhajovat a to jak uvnitř akciové společnosti tak i proti některým občanům z rodné obce. Své objevitelské úspěchy korunoval v roce 1935 objevem Jubilejních dómů Masarykových - jedné z nejkrásnější partií jeskyně.

Od zpřístupnění jeskyně v roce 1926 navštívilo jeskyni Balcarku přes 3 960 000 návštěvníků.



Sestavil:
Jiří Hebelka, Blansko 2004

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cavemk.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.08.2004 v 15:29 hodin