Kostel zasvěcen sv. Bartoloměji [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel v Bobrůvce je zasvěcen sv. Bartoloměji a je jedním z nejstarších ve zdejším kraji. Dá se předpokládat,že byl založen vladyky z Bobrůvky a podle dochovaných stavebních prvků pochází snad i z druhé poloviny 12. století. Kolem kostela je odpradávna hřbitov obehnaný zdí. Kostel byl od svého vzniku farním, v 15. a 16. století byl kostel husitským a postupněčeskobratrským. V době pobělohorské, v roce 1625, bylčeskobratrský farář vypovězen a kostel vypálen spolu s farou. Po dobu 70-ti let byl bez střechy ponechán svému osudu. V roce 1696 byl kostel renovován a v roce 1704 zde byly znovu zahájeny bohoslužby, ale už katolické. Kostel se stal filiálním kostela hornobobrovského a od roku 1922 patří k moravecké farnosti.

Kněžiště kostela je gotické, zakončené 5-ti stranami osmiúhelníka, zvenčí podepřené gotickými podpěrami. Z původních ranně gotických oken se zachovala pouze dvě. Vchod od postranních dveří z jihu je opatřen mramorovým portálem a pochází z druhé poloviny 12. století. Podle památkářů je jedinečnou památkou tohoto druhu z oné doby na Vysočině.

Po vypálení byl v letech 1696 až 1704 kostel renovován. Věž byla opatřena dřevěným nejvyšším patrem a dvojitou barokní bání. Spadená původní gotická klenba nad chrámovou lodí byla nahrazena dřevěným trámovým stropem. Zřízen byl hlavní oltář a kazatelna včistém barokním slohu a boční oltář na pravé straně. Obraz na hlavním oltáři maloval brněnský malíř Ferdinand Licht.

V roce 1930 byla provedena velká oprava kostela. Při ní byly nalezeny a restaurovány zbytky původních maleb (většinou z doby husitské) a výklenků. Bylo také zjištěno,že současná podlaha kostela je provedena na zbytcích rumiště po díle zkázy z let 1625-1696. Původní podlaha kostela byla asi o 1/2m níže oproti současnému stavu. Kostel tedy doslova povstal jak bájný Phoenix "z popela".

V Bobrůvecké kronice z roku 1930 str. 166 se píše: "Spjata jest historie kostela s osudy zdejšího lidu. Kéž kostel ten jest zdejšímu lidu připomínkou zápasu předků za svobodu ducha a historie jeho pobělohorská ukazovatelem za dokonalejší mravní snažení, za srovnání české povahy v hesle: "V poznané pravdě setrvati".

V roce 1935 byla kostelní věž vybavena hodinami, které zakoupila Marie Veselá z vlastních prostředků. V témže roce z jejího daru bylo instalováno elektrické osvětlení v kostele.

Velké opravy a modernizace se dočkal kostel se hřbitovem za dob současného duchovního pastýře p. Josefa Valeriána, který je správcem moravecké farnosti od 23.5.1976. V roce 1981 byly pořízeny nové hodiny na elektrický pohon, v roce 1982 pořízena nová elektroinstalace, omítka, nahrazení nepoužitelných starých lavic novýmižidlemi, v roce 1983 vykopána studna a zřízena toaleta, v roce 1984 byly mědí oplechovány vstupní kostelní dveře a byla provedena elektrizace zvonů firmou Dvořák Vyškov. Od 9.5. do 27.8. 1988 probíhala generální oprava kostela, tzn. sundání a renovace báně a kříže, výměna pobití celé střechy a věže z ocelového plechu za plech měděný, výměnašindele na zvonici, pořízeny nové okenice.

Kostel je státem chráněnou památkou.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://bobruvka.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.08.2004 v 13:32 hodin