Zámek a tvrz [ Zámek ]

Těchobuzská tvrz stávala patrně v místech, kde je dnes zámek, již na počátku 14. století. V dílčích cedulích, vložených v zemských deskách, z roku 1565 je prvý popis zámku (staré tvrze). Mluví se tam o děné věži a o mostu, po němž se vcházelo. Věž byla zbytek staré tvrze. Tvrz byla malá, měla panskou budovu, maštale, syrnou komoru, volskou maštal, koudelnu, žitnici (sýpku), sladovnu, pivovar a příbytky pro čeleď.

Další popis těchobuzského zámku je z roku 1692: "Rytířské sídlo Těchobuz, dílem z kamene, dílem ze dřeva vystavěné, šindelem kryté, dole jsou konírny a nahoře několik pokojů. Při něm býval pivovar od něhož ještě zdi stojí. I s kostelem sv. Marka pokládá se za 400 kop míšenských."

Poslední záznam o starém zámku je z 19. srpna 1707: "Tvrz Těchobuz na díle od kamene a statek ode dřeva vystavěna, při níž pivovar, oboje za 400 kop míšenských."
Úplná přestavba zámku byla započata v roce 1786 za Marie Anny hraběnky Rindsmaulové a pokračovala za jejího syna Františka Zikmunda. Přestavba byla dokončena asi v roce 1798 za Josefa Hoffmana. Průčelí zámku je od přestavby nezměněno. Vnitřní úpravy se měnily podle vkusu a potřeb majitelů.

V roce 1951 byl vnitřek zámku upraven pro potřebu dětského domova, který zde byl do roku 1966. V tomto roce zde byl zřízen Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež, který je zde do současné doby.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://techobuz.zde.cz
Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 26.10.2021 v 22:59 hodin