Historie obce Nová Cerekev [ Historie (archivní dokument) ]

Založení Nové Cerekve spadá do 12. století.
Někdejší dřevěný kostel, podle kterého dostala obec své jméno " Cierkev ” ( toto jméno náleželo dřevěným kostelům ) - tedy Cerekev, byl v 18. století přestavěný barokně a je zasvěcen Tomáši Becketovi.

Povýšení Cerekve na městys se stalo dekretem Ferdinanda I. z roku 1543. Domy okolo náměstí byly vystavěny těsně vedle sebe po dvou velkých požárech v letech 1790 a 1822. Do té doby měly domy štíty do náměstí. Nová Cerekev se svým půdorysem liší od vsí, má ráz města s náměstím a branami, měla i svou radnici s věží a zvonem.

Panský špýchar byl přestavěn na tkalcovskou fabriku, koncem 18. století byl přeměněn na byty a v současné době slouží účelům obecního úřadu.

Dalšími nepřehlédnutelnými budovami je základní škola z roku 1853 - dnes s přilehlými novými budovami, budova mateřské školy a zdravotního střediska s lékárnou, dále budova nádraží z roku 1853.

Severní předměstí bývalo židovskou čtvrtí již dodnes připomíná židovská synagoga přestavěná v polovině 19. století v orientálním maorském slohu a židovský hřbitov, kde byl roku 1879 pohřben náš významný malíř Alfréd Justitz.

Budova Spojených kartáčoven , která se nachází v blízkosti, byla v minulosti firmy "Šling - továrna na kartáče”.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.novacerekev.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 19.08.2004 v 13:48 hodin