Rozhledna Královka [ Rozhledna nebo věž ]

ROZHLEDNA KRÁLOVKA

Na nejvyšším místě Maxovského hřbetu v Jizerských horách, na plochém vrcholu hory, se nachází kamenná rozhledna s chatou. Již v roce 1888 stála na vrchu Královka (858,7 m), v těsné blízkosti horského střediska Bedřichov dřevěná rozhledna, a to až do listopadu roku 1906, kdy jí zničila vichřice.

Nová, kamenná, 24 metrů vysoká rozhledna byla postavena roku 1907 a to za pouhé 4 měsíce. Rozhledna Královka, díky své poloze, nabízí jeden z nejkrásnějších rozhledů ze všech rozhleden v Jizerských horách. Její kruhové panoráma zahrnuje Jizerské hory, Ještěd i Krkonoše.

V těsné blízkosti rozhledny stávala i turistická chata, která roku 1933 shořela. O rok později byla nahrazena novou, zděnou. V dnešní době slouží rozhledna i jako telekomunikační věž pro šíření telekomunikačního signílu. Chata i rozhledna je v provozu a díky dnešnímu technickému využití jí "zkrášluje" mnoho antén.

Přístup k rozhledně je možný po značených turistických stezkách z Rýnovic, Janova nad Nisou a Bedřichova. Možný je i dojezd autem od Bedřichova až na vrchol k rozhledně.

Poloha: 1 km SV od Bedřichova, 2 km SZ z Janova nad Nisou
Stav: V provozu.

Literatura:
J. Nouza - Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, nakl. 555, Liberec, 1999, str. 32

Mapa KČT: 20-21 Jizerské hory a Frýdlantsko

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 16.03.2005 v 08:43 hodin