Rozhledna Slovanka [ Rozhledna nebo věž ]

ROZHLEDNA SLOVANKA

Naše nejstarší železná rozhledna stojí na vrchu Slovanka (820 m) asi 2 km SZ směrem od Horního Maxova u Jablonce nad Nisou. Stavba rozhledny byla iniciována jabloneckou, janovskou a hornokamenickou sekcí Německého horského spolku. Jednalo se o železnou rozhlednu, ve své době první v Čechách, která byla zakoupena na Světové výstavě ve Vídni. Tato 11 metrová vysoká litinová věž pochází od Vídeňské firmy Waagner. Slavnostnímu otevření konaném 14.8.1887 předcházelo postavení kamenné podezdívky pouze jedním zedníkem a samotné smontování železné konstrukce třemi montéry za pouhých 17 dní.
Rozhledna byla financován z dobrovolných darů, kterých bylo s postupem času míň a míň. Díky tomu rozhledna začala postupně chátrat a upadat v zapomnění.

V roce 1994 jí chtěl majitel sousední chaty zbourat, což mu naštěstí nebylo dovoleno.

Starostovi Lučan se podařilo odkoupit rozhlednu i s pozemkem a v červenci roku 1999 jí vyhlásit za národní technickou památku. Následovalo založení občanského sdružení na obnovu rozhledny Slovanka. Díky dobrovolným příspěvkům (například si dárci mohli symbolicky zakoupit za 2000,- Kč schod, na který pak byla připevněna mosazná cedulka se jménem dárce) se brzy začalo s její opravou. Rozhledna se rozebrala na jednotlivé části, podle jednoho ze schodů byla vyrobena forma a následně se odlilo celkem 65 nových schodů. Byla opravena i kamenná podezdívka.

Zrekonstruovaná rozhledna byla otevřena 5.7.2000.

Díky vykácení několika stromů v těsné blízkosti z ní je opět krásný výhled.



Poloha: vrchu Slovanka (820 m) asi 2 km SZ směrem od Horního Maxova, nedaleko obce Lučany nad Nisou u Jablonce nad Nisou.
Stav: V provozu, je volně přístupná.

Literatura:
J. Nouza - Rozhledny Čech, Moravy a Slezska, nakl. 555, Liberec, 1999, str. 35
J. Nouza - Rozhledny na prahu 21.století, nakl. 555, Liberec, 2003, str. 8

Mapa KČT: 20-21 Jizerské hory a Frýdlantsko

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 21.09.2004 v 11:42 hodin