Strážnická vinařská stezka [ Cyklotrasa ]

Strážnická stezka vede do Karpat
Strážnice - Na kopcích Strážnicka, regionu, který je ohraničen z jedné strany svahy Bílých Karpat a z druhé sevřen tokem řeky Moravy, se odedávna pěstovala vinná réva. Sloužila především pro potřebu místní šlechtě, později se stala důležitou součástí zemědělské výroby. Vinice jsou vysázeny na těžších jílovitých půdách. Právě ty dodávají zdejšímu vínu neopakovatelnou příchuť. Zvláště nezapomenutelná je chuť zdejších odrůd Ryzlinku rýnského a modré Frankovky.
Zdejší vína uchovávají vinaři přímo ve sklípcích, které tvoří jedinečné historické vinařské areály jako například Plže v Petrově nebo sklepy Pod Starů horů v Blatnici. Všude se dostanete na kolech.
Strážnická vinařská stezka se slavnostně otevírá v sobotu čtyřiadvacátého srpna. Putování pod kopci Býlých Karpat nikoho nezarmoutí. 'Jsme na počátku, a tak nám některé nedostatky musejí cyklisté odpustit. Postupně se bude kvalita a vybavenost této vinařské stezky zlepšovat.

Strážnická vinařská stezka se skládá ze dvou částí: strážnické a blatnické. Stezka navazuje na další vinařské trasy i na Záhoráckou vinařskou stezku na území Slovenska.
Ve strážnické části je důležitým centrem vinařství již zmiňovaný areál Plže v Petrově, který je vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury a kde se každoročně v srpnu pořádají Dny vinařů. V blatnické části je nejvýznamnější centrum v Blatnici, areál Pod Starů horů.
Strážnická vinařská stezka je značena modře, podle ultramarínové modré arvy, která se objevuje na lidových krojích regionu a nikdy nechyběla na žádném původním lidovém stavení.
Jižní část stezky začíná v Sudoměřicích, kde je hraniční přechod na Slovensko. V obci se nachází areál sklepů Starý potok s přírodním amfitátrem. Nedaleko odtud je rekreační nádrž Mlýnky. Napříč nádrží prochází slovenská hranice.
Z vesnice vede stezka po státní silnice do Petrova, kde míjí areál vinných sklepů Plže a nový kostel sv. Václava. Silnice podél železnice vede do Strážnice. Odtud má stezka dvě odbočky: jedna směřuje přes Vnorovy do Veselí nad Moravou, druhá do Radějova. Stezka do Vnorov vede po státní silnici směrem na Žeraviny, po účelové komunikaci vchází do Zarazic, odkud se přijíždí do Veselí nad Moravou.
Odbočka do Radějova po státní silnici míří do podhorské bělokarpatské vesnice a dál pokračuje mírným stoupáním do rekreční oblasti Tvarožná Lhota - Lučina. Tady se znavení cyklisté mohou osvěžit v přírodní nádrži.
Po téměř protisměrné zatáčce čeká tvrdá zkouška: krátké, ale prudké stoupání do sedla pod novou rozhlednou Travičná s krásnými výhledy na Bílé Karpaty i Dolnomoravský úval. Ze sedla následuje prudký sjezd do Tvarožné Lhoty. Na dolním konci u transformátoru zavelí značka odbočit doprava do Kněždubu.
Dál cesta pokračuje téměř po rovině přes vesnice slováckého Dolňácka Hroznovou Lhotu a Tasov a dál přes Lipov a Louku, obce pro změnu slováckého Horňácka. Po mírném stoupání a nepříliš kvalitní asfaltce míří cesta do Blatničky.
Další zastávkou může být obec Louka nebo vodní nádrž Blatnička. Tady se stezka rozdvojuje a směřuje přes Boršice u Blatnice směrem do Hluku nebo přes Blatnici pod Sv. Antonínkem do Ostrožské Lhoty s napojením na Uherskohradišťskou vinařskou stezku. V Blatnici pod Sv. Antonínkem Strážnická vinařská stezka končí.


Parametry trasy
Nástupní místa
Zajímavá místa


Blatnice pod svatým Antonínkem
Památková rezervace vinných sklepů pod Starou horou, poutní kaple na hoře Sv. Antonínka

Blatnička
Kaplička, kostel Nanebevzetí Panny Marie

Hroznová Lhota
V obci se dochoval dům malíře Joži Úprky, který zde žil a tvořil.

Kněždub
Pseudogotický kostel, náves s malebnými stavbami lidové architektury

Louka
Zámek, kaplička se zvonicí z 18. století, přírodní rezervace Háj

Petrov
Soubor původních vinných sklepů Plže, památková rezervace lidové architektury

Strážnice
Veselská a Skalická brána, zámek anglický park, židovský hřbitov a synagoga, Muzeum vesnice Jihovýchodní Moravy.

Tasov
V obci se nachází památkově chráněná lidová architektura a pamětní kříž.

Veselí nad Moravou
Renesanční zámek, anglický park, gotický kostel sv. Bartoloměje, klášterní barokní kostel Andělů Strážných, muzeum, technická památka - dvouturbínová vodní elektrárna z počátku 20. století.

Na co dát pozor
Všechny úseky lze absolvovat i na silničních kolech s výjimkou úseků v mapě značených jako cesty s obtížně sjízdným povrchem (z Blatnicko do Hluku - spojnice na uherskohradišťskou trasu).
Trasa vede většinou po asfaltových površích. Po dešti mohou být hůře sjízdné pouze krátké úseky podél řeky Moravy v Zámeckém parku ve Veselí n. M. a při sjezdu do Blatnice p. Sv. Ant. od Blatnicky.

Nebezpečné úseky
Na silnicích I. třídy (Rohatec - Sudoměřice má ale širokou krajnici, ve Veselí n. M. od železničního přejezdu k čerpací stanici ČSAD, Veselí n. M. - Uherský Ostroh, Blatnička - Boršice)
Petrov - Sudoměřice (přístup k hraničnímu přechodu)
Nástup na cyklotrasu od železniční stanice Veselí n. M. po dálkové trase č. 47 nebo po modré turistické značce do Zámeckého parku
Sjezdy do Tvarožné Lhoty, obráceně na Lučinu před Radějovem a ze Sv. Antonínku do Blatnice, Ostr. Lhoty, prudký sjezd u říčky Velička v obci Louka

Značení
Logo stezky má barvu tmavě modrou, trasa nemá jednoznačně daný okruh a má řadu spojnic na další vinařské stezky, mimo značené trasy je zde řada daších málo frekventovaných silnic III. třídy a zemědělských zpevněných cest, které umožňují při nepříznivém počasí změnit cíl cesty.
Na severu navazuje na Uherskohradišťskou stezku (fialová barva), na západě na Bzeneckou (šedá barva), Mutěnickou ()žlutá barva) a dálkovou Moravskou vinnou (červená barva).. Některé úseky jsou v souběhu s dálkovou moravskou cyklotrasou č. 47 (Uherský Ostroh, Veselí n. M., Vnorovy, Strážnice) a č. 46 (Sudoměřice, Petrov, Strážnice, Radějov).

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 06.12.2008 v 18:00 hodin