Proměny v čase (2CD) [ Propagační materiál ]

Název CD: Proměny v čase (2CD)
Muzika: Moravské muziky
Město nebo obec: Brno
Cena: 590 Kč
Obsah:
Obě alba obsahují cca 70 písní z celé Moravy (fonografické záznamy pořízené L. Janáčkem, Ňorkova muzika, Muzika Jožky Kubíka, František Okénka, CM Slávka Volavého, Martin Holý, CM Kunovjan, CM J. Rokyty, CM Danaj, CM Javorník Brno, Martin Hrbáč, Veličánek, Lipovjan, Včelaran, CM J. Čecha, Kunovjan, CM Babica, CM Lúčka, CM Strážničan, CM P. Múčky, CM Radošov, CM J. Petrů, Varmužova CM, CM Vonica, CM Břeclavan, CM Zádruha, CM Linda, Olšava, Vlčnovjan, CM Polajka, J. Šuláková, CM Vsacan, CM Kašava, CM Jasénka, CM Soláň, CM Ondřejnica, CM Valašský vojvoda, CM Ostravica, Hanácká muzika Ječmeni, CM Pálava a další...).
Info:
Morava patří k základním evropským regionům, stejně jako rakouské Korutany či německé Bavorsko. Přestože se jí z různých důvodů nedostává v současnosti politické artikulace, historií, svébytnou kulturou a živým povědomím svých obyvatel je definována dostatečně. Jednou z výrazných charakteristik Moravy je bohatá lidová hudební kultura, z velké části dosud živě pulsující. Na těchto dvou CD je zachycena lidová hudba, která vychází ze selské tradice českých Moravanů s jejich typickými dialekty a která se dále proměňuje. Proto Proměny v čase.
Není v možnostech dvou CD podat výčet všech nejdůležitějších interpretů či stylových prvků. Vždy by někdo chyběl. Jde nám o to, poskytnout hutný "obrázek a vůni" moravské lidové hudby od jejích kořenů až po současné výhonky, od zemité autenticity až po poctivý kultivovaný projev mladé generace.

Archivní CD (první CD) bylo sestaveno se záměrem akcentovat na různých regionech typické aspekty moravské lidové hudby. Koneckonců k tomu dochované nahrávky samy vybízely. Druhé CD, výběr z nahrávek nedávné minulosti či současných, je sestaveno výlučně z nahrávek vzniklých a vydaných na Moravě, ať už malými moravskými vydavateli či přímo muzikami.

(2CD + 42-stránková knížečka (booklet) s popisy písní, muzik, interpretů, regionů, mapkami, fotografiemi, vydavateli atd.)

Jiří Plocek

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 03.05.2004 v 14:44 hodin