Hluboké Mašůvky [ Město nebo obec ]

Hluboké Mašůvky patří k nejstarším pravěkým osadám a leží 8 km severně od okresního města Znojma. V letech 1932-1949 zde odkryli archeologové opevněnou osadu zemědělského lidu. Z historických nálezů je zvláště zajímavá proslulá keramická soška ženy ze 4. tisíciletí př. n. l. známá jako "Mašůvecká Venuše", uložena v brněnském muzeu. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1220.

Majitel jevišovického panství, k němuž Hluboké Mašůvky patřily, slavný obránce Brna před Švédy v třicetileté válce hrabě Jan Ludvík Raduit de Souches nechal v roce 1680 postavit v Hlubokých Mašůvkách kostelík, kterému daroval sošku Panny Marie de Foy z Belgie, dnešní milostnou sošku v Hlubokých Mašůvkách. Po příchodu Prof. Josefa Parmy v roce 1946 byl rozšířen kostel a s pomocí věřících z okolí vybudoval Lurdskou jeskyni, Getsemanskou zahradu, Křížovou cestu, Svatý hrob a Meditační cestu s více než 50 obrazy svatých míst a zastřešil Sv. studnu, kde si lidé nabírali léčivou vodu. V současné době se poutní areál rozšiřuje o Meditační zahradu a Bolestnou cestu P. Marie, kterou budou tvořit obrazy Bedřišky Znojemské, sedm kaplí radosti P. Marie na cestě do Znojma.

Okolí obce tvoří na severní straně rozsáhlé lesy se vzácnou flórou a faunou. Sama obec leží v malebném údolí Plenkovického potoka na turisticky značených cestách s propojením na příhraniční cyklotrasy Rakouska - Retzeland. Poutní mše svaté jsou každou 1. sobotu v měsíci v 17:00 hod. (v létě) a v 18:00 hod. v zimě. Hlavní pouť je 1. sobotu a neděli v červenci (svítek Navštívení P. Marie).

Další nabídky:
pěší turistika, cykloturistika, koupání, hobaření, kempování, resaturace, zřícenina Lapikus.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlubokemasuvky.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 01.12.2021 v 20:26 hodin