ZAPLETAL Česlav [ Osobnost ]

PhDr., středoškolský profesor, historik, spisovatel, kronikář


Narozen 15. dubna 1944 ve Fryštáku, kde navštěvoval zákl. školu a žije zde dodnes.

Vyučen autoopravářem, maturoval na gymnáziu ve Zlíně. V letech 1964 - 1969 studoval na filozofické fakutlě Palackého univerzity v Olomouci obory bohemistiku a dějepis, po promoci učil v rámci vojenské základní služby na gymnáziu J. Žižky v Opavě. Poté působil jako kulturní redaktor v novinách "Naše pravda" a ředitel Okresního kulturního střediska v tehdejším Gottwaldově (Zlín). Celkem 8 let prožil na Střední pedagogické škole v Kroměříži (jako profesor a zázstupce ředitele ústavu), poté přešel na gymnázium L. Jaroše, kde působí dodnes. V letech 1985 - 1987 působil jako ředitel Okresního archivu Kroměříž se sídlem v Holešově. Léta pracoval v loutkovém a ochotnickém divadelním hnutí (jako herec, režisér a člen okresního poradního sboru), předseda rady zájmové umělecké činnosti, jako novinář a vlastivědný pracovník. Od roku 1977 dodnes vede fryštáckou městskou kroniku.

Jeho bibliografii tvoří stovky příspěvků v periodickém tisku z oblasti umění, regionální historie, školství, medailony osobností naší kultury apod. (Zlínské noviny, Týdeník Kroměřížska, Holešovsko, časopis Podřevnicko a Fryštácké listky aj.).

V současné době působí jako předseda redakční rady měsíčníku Fryštácké listy, člen Zastupitelstva města Fryštáku a Společnosti Dr. Václava Renče při Městské knihovně ve Fryštáku. Spolu se synem Česlavem Zapletalem se věnuje literární tvorbě.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.holesov.cz
Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Vít Solař (MIC Holešov) org. 56, 09.04.2004 v 17:28 hodin