Současnost obce Vigantice [ Historie (archivní dokument) ]

Výstavba, občanská vybavenost

V roce 1835 byl zbudován hřbitov, který byl v padesátých letech rozšířen, později osvětlen a v roce 1998 - 99 provedeno vydláždění chodníků, hřbitov byl nově oplocen.
Roku 1837 byla postavena jednotřídní škola, v roce 1889 rozšířena na dvojtřídní. Nadstavba 1. patra budovy byla v roce 1926, pak byla několikrát opravována a poslední velká rekonstrukce byla provedena v roce 1976-78 včetně přístavby tělocvičny.
Nynější kostel byl postaven v roce 1911-13, předtím zde byla malá kaple, postavená v roce 1860.
Obětem první světové války byl k 10. výročí ČSR z iniciativy SDH postaven pomník.

V roce 1939 byla rozšířena okresní silnice a do obce byla zavedena elektřina. Obecní buben byl dán v roce 1947 do výslužby, byl postaven obecní rozhlas, který byl několikrát rekonstruován. V obci je už několik desetiletí veřejné osvětlení a již v roce 1957 byl zřízen veřejný vodovod. Provedená kanalizace obce s čističkou odpadních vod zvyšuje hygienu v obci, kanalizační řad je potřeba doplnit.

Pěkný sportovní areál upoutá každého návštěvníka

V dolní části obce najdeme hezké koupaliště.
Čtyři vkusné autobusové čekárny zlepšují cestování občanů.
Dnes máme v obci pěkné budovy základní a mateřské školy s jídelnami, prostornou tělocvičnu. Vybavené výletiště zve občany v letním období k odpočinku i k zábavě.

Dvě restaurace poskytnou návštěvníkům dobré osvěžení, či pohoštění.
Tři prodejny potravin uspokojí i náročného zákazníka.

V budově MŠ byly zřízeny ordinace pro praktického a zubního lékaře.
Plynofikace obce z roku 1997 zlepšuje zejména naše životní prostředí a značně ulehčuje vytápění rodinných domků.
V roce 1999 provedla firma Telecom částečnou kabelizaci telefonní sítě. Připoloženy byly rozvody kabelové televize. V současné době je na kabelovou televizi připojeno přes sto účastníků. Je vysíláno 37 programů včetně místního infokanálu.

V březnu 2002 byla zahájena výstavba nového stavebního obvodu pro 14 rodinných domků v lokalitě "Horní Drahy". Cena je stanovena na 50,- Kč/m2, příspěvek na inženýrské sítě 280,- Kč/m2.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Vigantice.cz
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 11:31 hodin