ÚTERNÍ GLOSY 11.12.2018
Miroslava Macka
Vánoce se kvapem blíží a Vy máte možnost zakoupit Vašim milým a blízkým v každém knihkupectví (nebo si nechat zaslat domů) zajímavý a praktický dárek, naši inspirativní kuchařku ke čtení i vaření „Labužníkem na plný úvazek“.
Jako drobný vánoční dárek Vám posíláme jeden z našich receptů.
Petra Macková Hrochová a Miroslav Macek
Bramborový salát dle Miroslava Macka
500 g salátových brambor (používáme žlutomasou německou odrůdu Sieglinde, ta z rašelinišť kolem Dunaje je zcela nepřekonatelná!)
1 středně velké nakyslé jablko (nejlépe Coxova reneta)
40 g kořenové petržele
40 g celerové bulvy
2 maličké sterilované okurky (corniche)
25 g libové vařené šunky
3 vrchovaté lžíce kysané smetany
2 lžíce kvalitní majonézy
sůl, černý pepř, citronová kůra
Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme a pokrájíme na drobné kostky, okurky na tenké plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a též pokrájíme na kostičky. Šunku pokrájíme na drobné proužky. Poměrně dosti osolíme, dle chuti opepříme a přidáme trochu citronové kůry.
Nakonec přidáme kysanou smetanu a majonézu, vše lehce, ale důkladně promícháme a ponecháme v chladu 10 - 12 hodin odležet.
Doporučené víno: pokud k salátu zvolíte rybu, pak středně těžký Riesling z Wachau nebo z Kremstalu, když si vyberete řízek, tak doporučujeme Grüner Veltliner z Weinviertlu
Jako drobný vánoční dárek Vám posíláme jeden z našich receptů.
Petra Macková Hrochová a Miroslav Macek
Bramborový salát dle Miroslava Macka
500 g salátových brambor (používáme žlutomasou německou odrůdu Sieglinde, ta z rašelinišť kolem Dunaje je zcela nepřekonatelná!)
1 středně velké nakyslé jablko (nejlépe Coxova reneta)
40 g kořenové petržele
40 g celerové bulvy
2 maličké sterilované okurky (corniche)
25 g libové vařené šunky
3 vrchovaté lžíce kysané smetany
2 lžíce kvalitní majonézy
sůl, černý pepř, citronová kůra
Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme a pokrájíme na drobné kostky, okurky na tenké plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a též pokrájíme na kostičky. Šunku pokrájíme na drobné proužky. Poměrně dosti osolíme, dle chuti opepříme a přidáme trochu citronové kůry.
Nakonec přidáme kysanou smetanu a majonézu, vše lehce, ale důkladně promícháme a ponecháme v chladu 10 - 12 hodin odležet.
Doporučené víno: pokud k salátu zvolíte rybu, pak středně těžký Riesling z Wachau nebo z Kremstalu, když si vyberete řízek, tak doporučujeme Grüner Veltliner z Weinviertlu