ČTVRTEČNÍ GLOSY 16.11.2017

Miroslava Macka
Právě vyšla kniha Anthonyho Bourdaina "Kost v krku", kterou jsem měl čest a potěšení přeložit...



Anthony Michael Bourdain (nar. 1956) je americký šéfkuchař, spisovatel a televizní osobnost, provázející diváky úspěšnými kulinářskými seriály. Je jedním z nejvlivnějších kuchařů světa a jeho působení v newyorské restauraci Brasserie Les Halles vešlo do kuchařských dějin. Stejně tak jako jeho kniha „Tajnosti kuchyně“ (v jiném vydání „Důvěrnosti z kuchyně“), popisující bez příkras chod restaurační kuchyně za plného provozu s veškerými možnými a (téměř) nemožnými lidmi a událostmi.

Kost v krku z roku 1995 je jeho první „nekuchařskou“ knihou, ve které ovšem tyto své znalosti taktéž využil…

Pokud jste jedlík, kterému stačí plný talíř a je mu téměř jedno co jí (nepočítám-li pár pořád dokola konzumovaných oblíbených jídel), pak pro vás bude kniha jen zajímavým čtivem o newyorských mafiánech, jakých již byla napsána spousta.

Pokud jste ovšem connoisseur, gourmet, labužník, který je ochoten zaujatě diskutovat (podobně jako Nero Wolfe se svým kuchařem) o tom, zda je na vitello tonnato lepší použít tuňáka atlantického či středomořského, a který se rozplývá mileneckými slovy nad douškem Chateau Palmer 1990, pak pro vás tato kniha bude večeří o mnoha zajímavých chodech, neboť pod relativně banálním dějem najdete krásně parodický podtón (ne nepodobný podtónu v Tarantinově filmu Pulp Fiction), který vám dovolí vychutnat si všechny finesy a schválnosti, s jejichž pomocí se autor vypořádal s obvyklými gangsterskými literárními stereotypy.



Dobrou chuť přeji!



Miroslav Macek