Den mouky 2008

Expozice lidové architektury v Chanovicích:
Den mouky - sobota 4. října 2008 od 10.00 do 18.00 h
Den mouky navazuje v roce 2008 na Den brambor realizovaný v chanovickém skanzenu v roce předcházejícím. Rozšiřuje a spoluzakládá tradici potravinářských podzimních dnů, při kterých chce klatovské muzeum představovat veřejnosti tradiční české základní potraviny, způsob jejich pěstování či výroby; přípravu základních jídel z těchto surovin i regionální pěstitele a výrobce.
Obilí, obilniny, obiloviny, někdy také cereálie
Kulturní druhy rostlin z čeledi lipnicovitých, pěstované pro škrobnaté nažky (obilky).
Nejdůležitější kulturní rostliny pěstované od nejstarších dob, které slouží z velké části k výživě lidstva. Většina druhů se pěstuje v mírném pásu všech světadílů v různých nadmořských výškách. V Evropě je to především pšenice a žito, někde také oves a ječmen. V jižní a východní Asii, v zemích s velmi hustým osídlením, je to rýže, méně již proso, oves a pohanka. Z Ameriky se rozšířila hojně pěstovaná kukuřice. Méně se pěstuje čumila, mohár a čirok. K obilninám se řadí z hlediska pěstování i pohanka, která patří botanicky do čeledi rdesnovitých.
Na obilovinách si ceníme jejich výživnou hodnotu, možnost pěstování na velkých plochách, dobrou a jednoduchou skladovatelnost a velkou rozmanitost pokrmů, které se z nich připravují. Z obilnin se připravují základní potraviny jako je mouka, kroupy, vločky a jáhly; slouží k výrobě sladu a škrobu; obilniny jsou také jadrným krmivem.
Výstava v rámci Dne mouky bude dělena do třech částí:
1. představí především základní dostupné obiloviny: obrazové tabule (z vlastního sbírkového fondu; školní pomůcky apod.), vzorky jednotlivých rostlin (ÚKZÚZ), vzorky zrnin (ÚKZÚZ);
2. základní potraviny (výrobní produkty) z obilovin na příkladu výroby mlýnů z Plzeňského kraje (mouka, krupička, kroupy, krupky, vločky, šroty, krmné směsi atd.);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení mlýnů a jejich laskavost v poskytnutí vzorků výrobních produktů cca v množství 1 kg pro prezentaci vizuální podoby výrobků nebo i poskytnutí 1 ks výrobku ve firemním balení; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě);
3. výstava chlebů představí jednak různé druhy a varianty chlebů jako nejzákladnějšího pokrmu, ale také produkci pekáren z území jihozápadních Čech (tuto část výstavy mohou pekárny zpestřit o prezentaci svého výrobního programu);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení pekárenských firem a jejich laskavost v poskytnutí vzorků vlastní výroby chlebů cca v množství 1- 2 ks pro prezentaci vizuální podoby výrobku; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě; v případě zájmu pekárenských firem může být vyinstalována celá výrobní produkce subjektu).
Ke spolupráci byli osloveni a podporu poskytli:

Vzorky vzrostlých rostlin obilí, vzorky zrnin:
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, odrůdová zkušebna Horažďovice

Vzorky mlynářských výrobků:
Bílý mlýn Kepka, s.r.o., Nová Huť 20, Dýšina
L. Pelant, mlýn Sušice, s.r.o., Na Fufernách 8, Sušice
Mlýn a krupárna MRSKOŠ, s.r.o., U Jatek 127, Horažďovice
Ondřej Brabec, mlýn Horažďovice Zářečí, Zářečská 651, Horažďovice
Pavla Řežábová, Mlýn Katovice - výroba a prodej krmných směsí, Katovice 651
Plzeňská mouka, Resslova 15a, Plzeň
PROKOP mlýn Borovy, s.r.o., Přeštice

Výroba chleba, popř. pečiva:
Jan Pondělík Pekařství a cukrářství Dvorec, s.r.o., Nepomuk
Pekárny a Cukrárny Klatovy, a.s., Za Tratí 602, Klatovy IV. (v jednání)
Pekárna VACOV - NoVy, s.r.o., Vracov 28
Pekařství Bayer, Slovanská tř. 52, Plzeň
Pekařství Josef Vrána Blatná, Palackého 340, Blatná (v jednání)
Pekařství Na Rybníčkách, Klatovy
Pekařství Rendl Sušice, Nádražní 516, Sušice (v jednání)
VOKURKA - racionální pečivo, s.r.o., Jateční 10, Plzeň

Občerstvení pro návštěvníky:
Ve stylu Dne mouky - např. selská kroupová polévka, buchty, vdolky, koblihy, cukroví, ale také klobásy, uzené a pečené maso s chlebem, pivo Gambrinus a Nektar, pro zahřátí pálenka.
Zámek a skanzen Chanovice
Skanzen
Zámek a skanzen Chanovice
Doprovodný kulturní program:
skanzen 10.00 hod. - vysvěcení kaple sv. Josefa, patrona dřevořemeslníků
skanzen 11.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 12.00 hod. - Lebeda boys: koncert lidové hudby
zámek 13.00 hod. - slavnostní zahájení výstavy Pošumaví očima mládí z prací studentů
Integrované střední školy živnostenské v Plzni
skanzen 14.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 15.00 hod. - prezentace aktivit Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
a Obce Chanovice v roce 2008: Co jsme udělali a co udělat ještě chceme
Pro rok 2009 připravujeme Den mléka:
sobota 3. října 2009 od 10.00 do 18.00 hodin
Putra, kyška, homolky a jiné české pochoutky na českém venkově

Mgr. Luboš Smolík, ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
Tel.: 376 316 011
Mobil: 737 061 235
E-mail: muzeum.klatovy@tiscali.cz
smolikovi.chan@tiscali.cz
a
Petr Klásek
obec.chanovice@email.cz