Homepage

ČTVRTEČNÍ GLOSY 25.08.2005

Miroslava Macka

Zajímavé vysvětlení případu katarského prince jsem dostal od čtenáře glos M.S. Zde je: Obvykle se dějí věci obvyklé a věci neobvyklé dějí se výjimečně, a protože vydání prince bylo natolik výjimečné, že v příslušných předpisech se vyznal až Nejvyšší soud ( ba i vysoký činitel EU byl v televizi zmaten neobvyklostí postupu pana Němce), je vysvětlení nasnadě. Katarský princ byl ochoten zaplatit soudem stanovenou kauci třicet milionů korun. Včasným zásahem našeho ministra spravedlnosti tuto částku ušetřil a doufejme, že se nezachoval nevděčně.

Kolektivní vina rozhodně není v posledních desetiletích v módě, kupodivu kolektivní omluvy ano. Osobně jsem žádnému německému antifašistovi neublížil a tak nevidím důvod se jim omlouvat. Také pokládám za lumpárnu, že nám Paroubek a spol. při té příležitosti hrábli opět do kapes a uloupili nám 30 milionů na zcela zbytečný úřad, jen aby měl další odkladiště nepotřebných socialistů.

Protože jsme včera donesli z lesa spoustu hub, a to zvláště křemenáčů, pozvali jsme na večeři přátele a udělali houbové hody. Hlavně pórková polévka s křemenáči měla veliký úspěch, a tak zde je recept (pro čtyři osoby) pro všechny labužníky:
Dva velké (nebo tři malé) pórky nakrájíme na kolečka (o síle 1/2 - 1 cm, a to včetně nejsvinutější části zelených vršků). Rozpustíme v kastrolu lžíci másla a pórek za stálého míchání "zesklovatíme". (V žádném případě nesmí sebenepatrně zhnědnout, neboť zhořkne!!). Zaprášíme lžící hladké mouky a za stálého míchání ji lehce zapražíme. Pak přilejeme 1 litr vařícího kuřecího vývaru a ponecháme asi 20 minut pomalu dusit.
Po vychladnutí důkladně rozmixujeme, opět zahřejeme do horka, přidáme sůl, pepř a tlučený koriandr dle chuti.
Na pánvi rozpálíme lžíci pokrmového tuku a přiměřené množství plátků křemenáčů za stálého míchání prudce opečeme. Osolíme, opepříme.
Do horké polévky nakonec přidáme půl deci smetany, promícháme a servírujeme do nahřátých talířů. Vsypeme opečené křemenáče a neseme na stůl.
Čerstvě upečená bagetka a sklenka vychlazeného suchého bílého jsou přívětivým doplňkem. My pili již tradičně Gutedel 2004 z Bádenska. Přeju dobrou chuť!

Fotografie a jiné (nepolitické) texty Miroslava Macka zveřejňuje www.macekvbotach.cz

DALŠÍ INFORMACE: MACEK Miroslav (1944)

 
Zveřejněno 25.08.2005

Copyright 2000-2019 © ViditelnyMacek.cz