Z kroniky obce Teplice nad Bečvou [ Historie (archivní dokument) ]

O Teplicích nad Bečvou

Přečteno v kronikách a historických materiálech


Slyšíte-li od místního občana, že žije a bydlí na Zbrašově, pak vězte, že bydlí v lázeňské obci Teplice nad Bečvou.

Protože však troška historie nikoho nezabije (parafráze na klasický výrok o poezii) pak nezbývá nic jiného než začít přímo od Adama, i když značně letitého.

Jako každá historie, tak i historie Teplic nad Bečvou začíná zkazkou - Ve 13. Století stával prý nad Teplicemi na příkrém svahu nad nynějšími lázněmi mohutný hrad. A poněvadž v hradě nebylo již místa pro veškerou čeleď, tak se tato nastěhovala o pár metrů dále do podhradí, jemuž bylo dáno jméno Zbrašov ležící v nadmořské výšce 389 m s malebným pohledem do kotliny, jíž protéká řeka Bečva, dále s pohledem na radhošťské panorama, a obrátí-li se pozorovat na druhou stranu, směrem severním, pak se před ním rozprostírá panoráma Oderských vrchů.

Nejstarší písemný doklad o vzniku obce pochází z r. 1328. Archeologicky byl Zbrašov důležitý tím, že zde byly nalezeny četné předměty z doby kamenné a bronzové a jak tehdejší kronikář satiricky poznamenal, že mnoho z těchto předmětu bylo zavěšeno jako závaží na pendlovky.

V minulosti byl Zbrašov zemědělskou obcí, někteří z jeho obyvatelů byli zaměstnáni v rozvíjejících se lázních a hranických továrnách. Ještě za zajímavost stojí uvést, že z obce byl vyvážen kvalitní hovězí dobytek, ba dokonce až do Vídně.

Stará obecní pečeť pocházela z r. 1766, uprostřed byl znak obce a to uhlíř v lese se sekyrou v ruce kácející strom. Kolem byl zápis PECZET - OBCZE - ZBRASSOVSKY. V roce 1959 byla obec Zbrašov přejmenována na Teplice nad Bečvou.

Zanechejme historických rekriminací a vrhněme se přímo do toku současných událostí a změn. Jako každá obec v naší vlasti prodělala své peripetie a to zejména v podřízenosti. V roce 1975 obec ztratila svou starou samostatnost a v rámci integraci se stala součástí Hranic.

Občanské referendum na podzim roku 1990 umožnilo obci znovu získat svou původní samostatnost tj. starat a rozhodovat o svých vlastních věcech. Od té doby se začíná psát nová historie obce, která se vyznačuje především snahou zlepšit životní prostředí lázeňské obce.

Během posledních let si obec Teplice nad Bečvou vybudovala nové elektrické osvětlení, splaškovou kanalizaci vč. vlastní ČOV, obec je z 83 % plynofikována, dalším úspěchem je kvalitní pitná voda, téměř všechny domy jsou již vybaveny telefonem, zlepšuje se životní prostředí výsadbou zeleně a zalesněním vhodných míst. Dochází k opravám veřejných budov atd. V obci probíhá výstavba, a to jak soukromými stavebníky, tak i výstavba stavebního komplexu o 45 bytových jednotkách. Dělá se prostě vše proto, aby obec Teplice nad Bečvou a její místní část Zbrašov byla lázeňskou obcí, protože na jejím uzemí leží dnes již světoznámé Lázně Teplice nad Bečvou.

Teplice nad Bečvou je obcí, která má všechny předpoklady k tomu, aby zde obyvatelé prožívali svůj klidný a zdravý život, má ucelenou infrastrukturu - dále pak - čistý vzduch - slunce a teplickou kyselku, jako doplněk k utužení zdraví. K tomuto ještě patří krásné okolí s možností vycházek do přírody přip. a v neomezené míře možnost pěstovat cykloturistiku.
Teplice nad Bečvou, historické foto
Teplice nad Bečvou v polovině 19. století. Autor Vasil Petruk. Kopie rytiny Karla Fromberka z r. 184

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 09.05.2006 v 12:12 hodin